Prins Karls Forland med Forlandssund, Engelskbukta og St. Jonsfjorden
Kart over Prins Karls Forland, Forlandsund, Engelskbukta og St. Jonsfjorden.
Generelt: Øy med en markant, lang form på vestkysten av Spitsbergen mellom Isfjorden og Kongsfjorden, skilles fra Spitsbergen av Forlandssund. Stredet er stedvis grunt, så kun små fartøy kan seile gjennom stredet. Øyen er 86 km lang, men bare 5-11 km bred og har et landareal på 650 km2. Prins Karls Forland er en egen nasjonalpark.
Geologi: Prins Karls Forland består for det meste av metamorfe grunnfjell (glimmerskifter, fyllitt, kvartsitt osv.). Sandstein og konglomerater fra tidlig tertiær finnes i den nordlige delen av øyens østkyst.
St. Jonsfjord med foldede sedimentære lagrekker i bakgrunnen.
Landskap: Delvis alpine fjell med spisse tinder og isbreer som er ganske spektakulære og kan minne om den antarktiske halvøy. Det høyeste fjellet, Monacofjellet, er 1081 m høyt.
Isbreer på østsiden av Prins Karls Forland.
Delvis vide kystsletter. Sett fra avstand ser den sørlige dele nav øyen ut som en egen øy, ettersom den skilles fra det fjellrike nord av et vidstrakt lavlandsområde. Her finnes flotte eksemplarer på steinbreer, gamle strandvoller, strukturmark osv.
Kystsletter på østsiden av Prins Karls Forland med strandvoller og laguner.
Engelskbukta og St. Jonsfjorden: Begge ligger innen det tertiære foldebeltet nær vestkysten og har derfor vakre fjell. Indre strøk er sterkt glasiale, og det er kalvende breer i St. Jongsfjorden. I Engelskbukta stanser Comfortlessbreen på kysten i et villt morenelandskap og en stor sandurslette. Landskapet er for det meste bratt, men det er fine tundraer på de slakere skråningene rundt Engelsbukta.
Engelskbukta.
Sør for Engelskbukta ligger en ganske uniform kystslette som strekker seg langt inn i stredet Forlandssund, som skiller hovedøya Spitsbergen fra Prins Karls Forland. Her ligger Sarstangen som fortsetter under vann som en grunne i Forlandssund, og gjør det umulig for større fartøy å ta seg gjennom stredet.
Farger og breer i St. Jonsfjord.
Plante- og dyreliv: Variert. Plantelivet er spredt, delvis på grunn av det bratte, bredekte terrenget, men også i lavlandet. Noen områder har rik tundra, særlig nær de store fugleklippene. Et stort antall polarlomvier, krykkjer, polarmåker osv. hekker i de bratte klippene, særlig rundt det nordligste punktet som kalles «Fuglehuken» av en grunn. Fuglene hekker høyt på klippene, så de kan ikke ses på nært hold.
Som en biologisk spesialitet finnes det en steinkobbekoloni på Prins Karls Forland, noe som er ganske unikt på disse breddegrader. Det kan være en reliktkoloni fra 6000-8000 år siden da både vann og luft i område var 1-2°C varmere og arten antagelig var mer vanlig på Svalbard.
Steinkobber på Prins Karls Forland.
Det finnes også hvalrosser i Forlandsund – om du skulle ta turen til området, sørg for å behandle dyrene med omhu, ettersom det er den eneste stedet på vestkysten hvor de hviler på land, og prosessen med å øke populasjonen slik at den tar seg opp igjen og når et naturlig nivå nettopp har startet.
Historie: Prins Karls Forland var ett av de første områdene, om ikke det første, som ble besøkt av Willem Barentsz i 1596; noen stedsnavn stammer fra denne sommeren, som ‘Spitsbergen’, ‘Fuglehuken’ etc.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.