spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Sørhamna

360° panoramabilder

Sørhamna 1

Sørhamna bukt er den eneste bukta på Bjørnøya som fortjener å bli kalt en naturlig havn. Her er en god plass å kaste anker, med mindre vind og sjø kommer inn fra sør. Sørhamna har en fin strand, selv om man herfra ikke kommer lenger inn på øya med mindre man klatrer opp en bratt fjellskrent. Dette er ikke umulig, men bør ikke gjøres av hensyn til naturen (hekkende sjøfugl på klippene og erosjon).

Dette panoramabildet er tatt i slutten av mai, den tiden på året hvor snøsmeltingen er i full gang. Store områder med våt, tung snø gjør det vanskelig å gå her på denne tiden av året.

Sørhamna 2

Sørhamna var åsted for en rekke utrolige hendelser, da den tyske journalisten og polfareren Theodor Lerner begynte å ta deler av Bjørnøya i besittelse i 1898. Han mente at både kullforekomster og naturlige havner var strategisk viktig, og han kjempet for at det tyske riket skulle kontrollere disse. Han klarte til og med å jage vekk det russiske krigsskipet Svetlana! Til slutt, måtte han likevel forlate Bjørnøya på grunn av manglende økonomisk og politisk støtte.

Omtrent her må hytta som var Theodor Lerners hovedkontor i disse årene på Bjørnøya ha stått.

Tilbake

Siste modifikasjon: 11.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php