spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Rijpfjorden

Rijpfjorden.

Kart over Rijpfjorden

Generelt: Rijpfjorden strekker seg langt inn i den nordlige kyststripen av Nordaustlandet. Den vide bukten i ytterkanten av Rijpfjorden, kalles Nordenskiöldbukta og er lokalisert sør for Sjuøyane. Fjorden er ikke godt kartlagt, og får dermed sjelden besøk; i tillegg til dette er området ofte utilgjengelig på grunn av vanskelige isforhold. Fjorden tilhører Nordaust-Svalbard naturreservat.

Geologi: Metamorfe og magmatiske bergarter i grunnfjellet.

Anbefalt bok for videre, lettfordøyelig lesing (virkelig!), med informasjon om geologi og landskapet på Svalbard.

Landskap: Terrenget er steinete og goldt. Fjelltoppene har lavtliggende og vidstrakte platåer (2-300 m). Disse formasjonene har med årene blitt delvis avrundede som et resultat av tidligere isbredannelse og tilbaketrekning. Kystlinjen er ofte preget av bratte klipper, eller gamle fine strender med store rullesteiner og blokker.

Landskapet i den innerste delen av Ripjfjorden, sett fra en bakketopp bak Haudegen-Stasjon

Landskapet i den innerste delen av Rijpfjorden, sett fra en bakketopp bak ‘Haudegen-Stasjon’.

Utkikkspost på en bakketopp, bak Haudegen-Stasjon

Utkikkspost på en bakketopp, bak ‘Haudegen-Station’.

Flora og Fauna: Rijpfjorden befinner seg langt nord i Arktis. Som et resultat av dette er landskapet goldt med lite vegetasjon, med unntak av lav og mose-vekst.

Historie: Den maritime værstasjonen som overvintret fra 1944-1945, er en interessant del av historien til Rijpfjorden. Stasjonen var tysk og lokalisert i «Wordiebukta», innerst i Rijpfjorden. Værstasjonen, med kodenavn ‘Haudegen‘, var oppkalt etter operasjonsleder Wilhelm Dege. Haudegen var den siste tyske militærenheten som fortsatt opererte under den andre verdenskrig, ettersom de ansatte ved stasjonen ikke ble plukket opp av norske skip før september 1945, da det allerede hersket frykt for en ny overvintring.

Rijpfjorden - Haudegen-Stasjon

‘Haudegen-Stasjon’.

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php