Man trenger spesialtillatelse for å legge til i Virgohamna, og man må følge strenge regler for å beskytte kulturminnene i området.
Andrées ballong Örnen i Virgohamna, Danskøya, klar for avgang den 11. juli 1897.
Geologi: Alle metamorfe grunnfjellsbergarter (gneiss, fyllitt, glimmergneis), hevet under den nordatlantiske riftdannelsen i sen-kritt og tidlig tertiær.
Fotturer over steiner og blokker på Danskøya.
Landskap: Det meste av Danskøya er består av steinete åssider opptil 300 meters høyde (en makshøyde på 351 m). Overflaten er for det meste dekket av steiner og store blokker (klikk her for et panoramabilde av det typiske landskapet).
Den østlige delen av øyen i retning Smeerenburgfjorden er flatere. På vestsiden kutter Kobbefjorden inn i øyen. Det er vanligvis mulig å gjennomføre noen fotturer på Danskøya, men den steinete overflaten gjør turene ganske krevende og passer ikke for den som ikke er vant til å ferdes i denne type terreng. Det er ingen isbreer her, men mange snøfelt som ligger her året rundt, og noen mindre innsjøer.
Liten innsjø på Danskøya, øst for Kobbefjorden.
Plante- og dyreliv: Svært goldt og lite vegetasjon som for det meste er konsentrert i mosbed. Steinkobber, en sjelden og uvanlig selart å observere i høyarktis, kan ofte finnes her på steiner langs kysten, særlig ved lavvann. Fjæreplytter finnes i overflod, og de ser etter mat i tidevannssonen. Polarrev og isbjørner streifer over Danskøya mer eller mindre regelmessig.
Steinkobber i Virgohamna, Danskøya.
Historie: Historien om nordpol-ekspedisjonene er hovedattraksjonen ved Danskøya, og trekker besøkende i store antall – de fleste drar kun for å besøke Virgohamna. Dette er stedet hvorfra svenske Salomon August Andrée forsøkte å starte sin ekspedisjon med luftballongen Örnen i 1896 og 1897. Han og hans 2 medmannskap forsvant og ble funnet først i 1930 på Kvitøya.
I 1906, 1907 og i 1909, forsøkte den amerikanske journalisten Walter Wellman å lykkes med det samme også fra Virgohamna; han prøvde å nå nordpolen med luftskipet America, men mislyktes hver gang. Begge etterlot seg mange gjenstander i Virgohamna, og mye av dette kan fortsatt ses i området. Se kappløpet om nordpolen 2: Virgohamna i historie-seksjonen på denne nettsiden for mer informasjon.
Monument for den svenske luftballongpionéren Andrée i Virgohamna, Danskøya.
Spor etter Wellmans luftskip-ekspedisjoner i Virgohamna, Danskøya.
Hvalfangere på 1600-tallet hadde sine stasjoner både i Virgohamna og i Kobbefjorden på vestsiden av Danskøya. Stasjonene i Virgohamna, hvor både graver og fundamenter etter spekkovner fortsatt finnes, var fra selskaper fra Harlingen i Nederland. Hvalfangerne i Kobbefjorden kom fra Danmark. Det finnes ingen synlige kulturminner fra hvalfangsttiden i Kobbefjorden.
Kobbefjorden på vestsiden av Danskøya. Danske hvalfangere hadde en stasjon her på 1600-tallet. Våren 1922 ble Kobbefjorden vitne til en tragedie da Harald Simonsen og Torgeir Møkleby døde her.
I 1922 fant en tragedie sted i Kobbefjorden, da norske Harald Simonsen og Torgeir Møkleby ble strandet her og sultet ihjel. De hadde forlatt værstasjonen på Kvadehuken i Kongsfjorden med båt for å lete etter en fangstmann som var meldt savnet, men ble så fanget i isen og drev nordover. De ble funnet i 1923, sammen med dagbøkene deres, som er bevarte.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.