spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Fjelljo

Fjelljo

Fjelljoen er den mindste og sjeldenste arten i jofamilien på Svalbard

Fjelljoen er veldig lik tyvjoen, men veldig sjelden på Svalbard. Bare på Blomstrandhalvøya i Kongsfjorden er det ganske vanlig å se den.

Fjelljo

Fjelljo, Blomstrandhalvøya (Kongsfjorden)

Beskrivelse: Fjelljoen er med 53 cm lengre enn den tydelig mer utbredte tyvjoen (46 cm), men er faktisk litt mindre og lettere (220-350 g), for de 15 cm lange spissfjærene på halen regnes med i lengden. Den virker slankere og mer elegant. Fjelljoen har et svart hode, hvitt bryst og en hvit nakke og er ellers gråbrun. Halespissen og den elegante ygning som likner på svalens er karakteristisk.

Utbredelse/Migrasjon: Fjelljoen er sirkumpolar utbredt, med enkelte eksemplarer i Norge, særlig i nord. På Svalbard er fjelljoen sjelden for her mangler hovedbyttet: gnagere. Det finnes et lite antall hekkepar på Blomstrandhalvøya i Kongsfjorden, eventuelt også i Ekmanfjorden og i Austfjorden. Også på drivisen kan man se den av og til, muligens på vei til eller fra hekkeområdene på Grønland og det russiske Arktis. Den overvintrer i Sør-Atlanteren.

Biologi: Fjelljoen eter hovedsakelig gnagere. På Østgrønland, der det finnes gnagere, hekker den ofte. På Svalbard eter den insekter, kadaver og zooplankton fra vannet nær bredden.

Den hekker parvis på flat, tørr tundra. Eggene – sjeldent ett, som oftest to – ruges av begge foreldrene i 23 dager. Etter få dager forlater ungene reiret, men forblir med foreldrene sine helt til de er flygedyktige, noe som skjer når de er 25 dager gamle.

Annet: På Svalbard er fjelljoen ofte ganske nysgjerrig og lett å observere og ta bilder av.

Tilbake

Siste modifikasjon: 11.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php