Den store, gamle Kulturhuset står i enden av Prospekt (Avenue). Selvfølgelig spilte aktiviteter innen kultur og idrett en viktig rolle for et lite, isolert samfunn, spesielt under den lange mørketiden. Utover dette, var Kulturhuset et sentralt og viktig sted i enhver bebyggelse som bar preg av Sovjets kultur. Kulturhuset var som regel sentralt plassert og besto av en stor og representativ bygning med et godt tilbud av aktiviteter. Her var det en stor scene for teater, konserter og kino samt bibliotek, idrettshall og trimrom.
Idrettshallen er også en del av dette kulturhuset i sovjet-stil.
Pyramiden ble forlatt i 1998. I 1997 og 1998, tok jeg et par lange fotturer i Dickson Land (et stort areal rundt Pyramiden). Etter at turen endte i Pyramiden, var det ikke uvanlig å spille fotball med lokalbefolkningen her i idrettshallen – med tunge fjellsko, selvfølgelig hadde vi ikke noe annet skotøy med oss 🙂
Idrettshallen fra et sentralt perspektiv.
Ta en ekstra titt på gulvet (beveg ‘pano-visning’ nedover).
Et trimrom med 1980-tallets stil. Ikke noe spa-senter, men et rom fullt av tunge vekter. Sannsynligvis perfekt for en Schwarzenegger-fan, men for andre kan det vel heller fremstå som et torturkammer.
The Trappen fører fra gangen opp til tredje etasje.
I tredje etasje i Kulturhuset fantes det flere øvingsrom som var tilgjengelig for å tilegne seg kunstneriske ferdigheter innen musikk, teater og dans.
En av flere rom i tredje etasje i Kulturhuset.
I 2018 begynte arbeidet med å sette i stand deler av Kulturhuset. I fremtiden kan man igjen ha muligheten til å nyte konserter og festivaler i bygningen.
Kinematografiske rom med gammelt filmmateriale, delvis spredt utover gulvet. Jeg lurer på om det kunne bli satt i stand igjen? Tenk deg en kino kveld her i Kulturhuset med de samme filmene som de pleide å se den gangen!
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.