Panorama av landskap og fangsthytter i Woodfjorden
Mushamna: bukt og lagune i Woodfjorden
Mushamna er en liten bukt på østsiden av Woodfjorden på Spitsbergens nordkyst. Den er faktisk en lagune som er avskjæret av fjorden med en lang, smal strandvoll. Inngangen til lagunen er trang, men djup nok for mindre båter som finner en utmerket ankringsplass inne i Mushamna.
Litt nord for lagunen ligger en liten husklynge som kan nesten betegnes som en liten bosetning in dette ellers så ensomme arktiske landskapet. Mest påfallende er den store hytta byggd med veldig solid lafteverk, noe som er ganske uvanlig på Svalbard hvor de fleste fangsthyttene ble byggd på en ganske enkel og mindre solid måte. Denne hytta ble byggd i 1987 av Kjell Reidar Hovelsrud, som beretter om sine arktiske eventyr i boka Svalbard: Et eventyrlig polarliv.
Det er noen mindre bygg ved siden av hovedhytta, blant annet en liten badstu.
Senere solgte Hovelsrud hytta til Sysselmannen, som eier den nå og bruker den som tjenestehytte.
Denne andre hytta er mindre påfallende, men mye eldre og har sine rot langt tilbake i Spitsbergens fangstmannstid. Det var den kjennte fangstmannen Hilmar Nøis som reiste den i 1927. Nøis kalte den for Svendsen Bay, etter den svenske naboen sin som lå i Raudfjorden. Han – Nøis – hadde flere hytter i området, blant annet Kapp Hvile på Gråhuken, som ble kjent som Ritterhytta etter Christiane Ritter sin overvintring («Kvinne i polarnatten») og Texas Bar i Liefdefjorden.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.