spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Mushamna i Woodfjorden

Panorama av landskap og fangsthytter i Woodfjorden

Mushamna: bukt og lagune i Woodfjorden

Mushamna er en liten bukt på østsiden av Woodfjorden på Spitsbergens nordkyst. Den er faktisk en lagune som er avskjæret av fjorden med en lang, smal strandvoll. Inngangen til lagunen er trang, men djup nok for mindre båter som finner en utmerket ankringsplass inne i Mushamna.

Mushhamna: Hovelsrud-Hytta fra 1987

Litt nord for lagunen ligger en liten husklynge som kan nesten betegnes som en liten bosetning in dette ellers så ensomme arktiske landskapet. Mest påfallende er den store hytta byggd med veldig solid lafteverk, noe som er ganske uvanlig på Svalbard hvor de fleste fangsthyttene ble byggd på en ganske enkel og mindre solid måte. Denne hytta ble byggd i 1987 av Kjell Reidar Hovelsrud, som beretter om sine arktiske eventyr i boka Svalbard: Et eventyrlig polarliv.

Det er noen mindre bygg ved siden av hovedhytta, blant annet en liten badstu.

Senere solgte Hovelsrud hytta til Sysselmannen, som eier den nå og bruker den som tjenestehytte.

Denne andre hytta er mindre påfallende, men mye eldre og har sine rot langt tilbake i Spitsbergens fangstmannstid. Det var den kjennte fangstmannen Hilmar Nøis som reiste den i 1927. Nøis kalte den for Svendsen Bay, etter den svenske naboen sin som lå i Raudfjorden. Han – Nøis – hadde flere hytter i området, blant annet Kapp Hvile på Gråhuken, som ble kjent som Ritterhytta etter Christiane Ritter sin overvintring (“Kvinne i polarnatten”) og Texas Bar i Liefdefjorden.

Tilbake

Siste modifikasjon: 18.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php