Generelt: Vakker fjord som skjærer fra Hinlopenstretet inn i det nordøstlige Spitsbergen. Fjorden oppsøkes gjerne av mindre cruiseskip på grunn av gode turmuligheter i Faksevågen. Den kan også gi ly i tilfelle sterke vinder i andre områder. Navnet hinter til hekkekoloniene med polarlomvier i området, det berømte Alkefjellet er rett rundt hjørnet i Hinlopen.
Farvannet i området er ikke fullstendig kartlagt.
Geologi: Lomfjord er interessant geologisk fordi et av Svalbards store tektoniske lineamenter går igjennom området, det såkalte Lomfjorden-Agardbukta forkastningssonen, som er ansvarlig for den totalt forskjellige geologien på hver side av fjorden: Prekambriske sedimenter med bratt fall på vestsiden inkludert i Faksevågen vises ofte i vakre farger og flott bevarte detaljer som bølgemønstre og sprekker etter tørke. På den østlige siden finner vi horisontale sedimentlag (karbonater, sandstein) fra paleozoikum med distinkte diabasintrusiver, den samme som er ansvarlig for de mektige klippene på Alkefjellet i Hinlopen ikke langt fra Lomfjorden.
Prekambriske sedimenter med bratt fall på vestsiden av Lomfjorden …
… i sterk kontrast mot horisontale lagrekker av yngre karbonatbergarter lengre øst. Diabasintrusiver finnes halvveis opp i skråningen (sett fra Faksevågen over Lomfjorden).
Landskap: Landskapet karakteriseres av vidstrakte iskapper og isbreer, fjell dekket av platåer og farger som blir vakre bare lyset er riktig, fra de mangefargede sedimentene. Terrenget gir gode muligheter for turgåere.
Plante- og dyreliv: Tundraen er overraskende rik, særlig sammenlignet med resten av Hinlopen, og er hjem til mange reinsdyr. Polarlomvier hekker på bratte klippepartier, spesielt rett rundt hjørnet ved Alkefjellet, og isbjørner og hvalrosser kan ses i området, især når det er drivis i området.
Tundra med sopper i Lomfjord / Reinsdyr ved iskappen Valhallfonna nord for Lomfjord i bakgrunnen.
Historie: Ikke særlig mye har hendt i Lomfjord. De gamle hvalfarerne kan ha kjent til området. Den skjebnesvangre Schröder-Stranz ekspedisjonen (1912-13) ble nesten fanget i isen her. Området ble noen ganger besøkt og brukt av fangstmenn på 1920 og 1930-tallet, men har aldri vært blant de beste jaktmarkene. Kanskje hyttene var for langt inne I fjorden for å nå drivisen i Hinlopenstredet hvor isbjørner fantes i overflod.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.