Takket god vind under seilasen opp fra fastlandet og Bjørnøya hadde vi til vår stor glede fortsatt god tid igjen på Spitsbergen. Da ble ikke bare avstikkere inn i Hornsund og Bellsund, men vi kom oss nord så langt som Ny-Ålesund i Kongsfjorden på 79 grader nord! Vi hadde noen fantastiske dager og fikk mange finne inntrykk av Spitsbergenes vakre landskap og det imponerende dyrelivet. Fuglene som vender tilbake til sine hekkeplasser på denne tiden, hvalrosser og reinsdyr og en meget vennlig knølhval som hilste med fluken.
Det å finne en isbjørn viste seg å være vanskelig denne gangen, men også det lykkede oss til syvende og sist. Ganske langt borte, men en isbjørn!
Det hadde vært en tidlig vårløsning i år, så det ksystnære terrenget var mer eller mindre snøfritt og dermed ble det anledning til noen turer i tundraen her og der, men i selve Isfjorden var det fortsatt en god del bløt snø igjen. De første blomstrene var allerede tilbake med sine vakre farger både nord og sør for Isfjorden, men i Trygghamna og Barentsburg var tundraen fortsatt snødekt.
I Longyearbyen ble det slutten på denne turen med en imponerende 1184 sjømil fra Bodø opp hit. Vi hadde fått se og oppleve et vidt spektrum av nordiske landskap, kultur og dyreliv, fra vakre Lofoten med sine flotte fiskevær i gjemte fjorder og opp til arktiske Spitsbergen. Og samtidig årstider fra Nordnorges tidlig sommer til arktisk senvinter innenfor bare 2 uker!
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.