Portré av en gruppe småøyer på nordsiden av Nordaustlandet
Sabineøyane ligger innerst i Nordenskiöldbukta på nordsiden av Nordaustlandet, langt nordøst på Svalbard. Det er et område langt borte fra allmenhetens vei og det er ikke mye trafikk her. Det er uten tvil flere isbjørner enn mennesker som avlegger et besøk til Sabineøyane.
Og det var jo nettopp det som var problemet under det første forsøket å hoppe i land her på Sabineøyane. Hovedøya som vi hadde tenkt oss var allerede opptatt, det var ei isbjørnbinne med en unge som hadde slått seg ned på haugen der.
Opttatt! Da er det ingenting å gjøre med, isbjørner har alltid forkjørsrett.
En fantastisk vakker sensommerdag kunne jeg gjøre nok et forsøk, og denne gangen fikk vi gå en kjapp tur i land på sørspissen av øya. Her finnes det litt lavtland og en ganske lett tilgjengelig kystlinje. Under denne anledningen fikk jeg ta dette panoramabildet.
Utover dette er det egentlig ikke mye å fortelle om Sabineøyane.
Utsikt over hovedøya av Sabineøyane mot nord.
Hovedøya er 1,7 kilometer lang og ganske small. Det meste av terrenget er veldig steinete og karrig. Det står en haug hver på nordsiden og på sørsiden av øya, og den største høyden – på nordsiden – er på 101 meter. Som navnet Sabineøyane tilsier, finnes det en naboøy på vestsiden av hovedøya, og noen holmer og stein.
Bildegalleri: Sabineøyane
Det er kankje ikke den største bildesamlingen noensinne, men uansett … noen inntrykk.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.