spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → september, 2020

Måneds-Arkiv: september 2020 − Nyheter og Reiseblogg


Tur i skogen ved Pyramiden

Tilbake til Spitsbergens vakre sider, som syner enda mer avsidesliggende i år enn ellers. Det tok flere anløp til vi kom oss til Pyramiden denne gangen. Været skal passe hvis båten er på denne størrelsen. Sjøveien til Pyramiden er mer enn 50 kilometer. Men den rette dagen kom og etter en kort lunsjpause i Skansbukta var vi allerede i Billefjorden.

Pyramiden

I Pyramiden kunne vi nyte litt luksus i Hotel Tulipan, som har fått en betydelig oppussing de siste årene: baren er større nå men fortsatt veldig fin og maten er veldig bra. Bare litt synd at de gamle rommene – “Sovjet style” – finnes ikke mer. Men det er vel tidens gang. Og de holder på og pusser her og der i den gamle byen. Litt liv er kommet tilbake til kulturhuset, hvor de har allerede hatt filmfestivaler. Vi får være spent hvordan det blir i fremtiden.

Pyramiden: den gamle kantinen

Mye gjøres i Pyramiden. Her får den gamle kantinen en oppussing.

Skogen fra devontiden i Munindalen

Men det var naturen som fristet. Vi ville gjøre en skogstur. Det er noe som du faktisk kan gjøre i Pyramidens omgivelser! I Munindalen, rettere sagt. Du kan ikke gå inne i skogen, men du kan gå til skogen og se den. Denne skogen grodde i devontiden, for mer enn 350 millioner år siden! Da var landskapet nok en elveslette (litt som i dag!). En flom begravet trærne med sand og leire og så ble de til stein i ettertiden. Og sånt står de fortsatt i dag, lodrett som denne gangen (“in situ”, som geologene sier). En av verdens eldste skoger.

Tre fra devontiden, Munindalen

Avtrykk av et tre fra devontiden i Munindalen.

Det fantes ingen trær før devontiden. Og i tilfelle du har sett lignende fossiler i Pyramiden: de stammer fra karbontiden (som kullet der), noe som betyr at de er mye yngre enn den forstenete skogen i Munindalen. Da lønner det seg å få våte og veldig kalde føtter (eller ta gummistøvler med, men det hadde vi dessverre glemt) fordi du kan see den fossile skogen i en liten fjellvegg rett ved siden av elva.

Pyramiden: Mimerdalen, hester

Til og med reinsdyrene var større i Pyramidens omgivelser enn andre steder 😉
Seriøst: de hadde hester.

Og så kom tåka og skjæret Longyearbyen av fra omverden i flere døgn uten flytrafikk, og GPS’en ble trukket frem under tilbaketuren til Longyearbyen.

I tilfelle du har lyst på en online tur til Pyramiden: det er masse stoff på Pyramiden-panorama-siden her på denne hjemmesiden.

Galleri: Pyramiden og Munindalen

Noen inntrykk fra turen til Pyramiden og Munindalen.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Longyearbyen minker, banken stenges

Longyearbyen forandrer seg under korona-krisen. Byen har forandret seg siden den ble grunnlagt i 1906, men det er nok den første gangen siden andre verdenskrig at mer enn 10 prosent av befolkningen flyttet bort innenfor et kort tidsrom: 273 personer flyttet bort siden krisen begynte i mars ifølge den offisielle statistikken. Mørketallet kommer i tillegg. Krisen har rammet Longyearbyen hardt, og mange har mistet jobben.

Også banken er blant årets tapere: det ble kjent at banken i Longyearbyen er blant de 16 filialene som SpareBank1 vil nedlegge. Ifølge Svalbardposten mener SpareBank1 at det er ikke behov for fysisk tilstedeværelse siden kundene benytter seg av internett-tilbudet heller enn å gå til banken. Det er klart at avgjørelsen sees svært kritisk i Longyearbyen, spesielt i korona-krisen.

Post og bank, Longyearbyen

Post og bank i Longyearbyen: posten får bli, banken stenges.

For de ansatte på postkontoret er det derimot snakk om flaks: mens de fleste postkontorene på fastlandet blir stengt, opprettholdes postkontoret i Longyearbyen.

Isbjørn døde under merking i Wijdefjorden

Serien av triste nyheter fra Svalbard kommer ikke til å ta slutt. På onsdag døde en isbjørn i sammenheng med bedøvelse for vitenskapelige formål i Wijdefjorden, som Sysselmannen meddeler.

Hendelsen skjedde under Polarinstituttets årlige høstkampagnen for å merke isbjørn. Bjørnen var nummer “30 eller 31” i den aktuelle kampanjen. Proseduren inkluderer å bedøve bjørn fra helikopter og å merke dyret, veie det og å ta prøver.

Så langt er det bare offentlig kjent at bjørnen som ikke overlevde proseduren denne gangen var en hannbjørn. Sysselmannen opprettet sak for å undersøke hendelsen nærmere. Så langt er det ikke offentlig kjent om eksempelvis dyrelege var involvert.

Rutinen å regelmessig bedøve et større antall isbjørn, noe som kan rimelig antas å involvere stor stress for dyrene, har blitt kritisert tidligere. Ifølge Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, “mister (vi) mellom to og fire dyr av 1.000 immobiliseringer”, som han meddelte Svalbardposten. Han sa også at “dette (er) den tredje isbjørnen han har mistet i forbindelse med merking, siden han begynte i 2003” og at “merkingen forsvares ut fra at vi som forskere mener at kunnskapen vi får er verdifull”.

isbjørnhodeskalle

Møter mellom isbjørn og mennesker kan ha fatale konsekvenser. I år har allerede 4 bjørn og et menneske dødd i forskjellige sammenhenger på Svalbard
(symbolbilde: harmløst funn av en gammel isbjørnhodeskalle i Hinlopenstretet).

Det er allerede den fjerde gangen på Svalbard i år at en isbjørn dør som konsekvens av møter med mennesker. Før det dødelige angrepet på campingplassen i slutten av august, hvor både en mann og isbjørnen døde, var det to hendelser i januar. Tidlig i januar ble en isbjørn skutt av Sysselmannen uten at det var akutt fare i situasjonen. Senere i januar døde en bedøvet isbjørn under transporten bort fra Longyearbyen i helikopteret. Det var spesielt denne saken som førte til kritikk. Blant annet ble spørsmålet berørt om Polarinstitutt har tilstrekkelig kompetanse til slike operasjoner eller om dyrelege skulle involveres.

Så langt er det ikke kjent om en dyrelege var tilstede når bjørnen døde på onsdag.

Turblogg: Svenskehuset ved Kapp Thordsen

Etter så mange dårlige og til og med forferdelige nyheter i de siste ukene kunne man nesten glemme at Svalbard fortsatt er et veldig vakkert sted, og det vil det jo alltid være. Det er kanskje på tid med noen fine bilder.

Det var nå allerede for flere uker siden, men det gjør jo kanskje ingenting. Det var blikkstille på Isfjorden så det var bare å ta anledningen for en tur med gummibåten fra Longyearbyen til Svenskehuset på Kapp Thordsen.

Galleri: Svenskehuset

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Det er ikke noe vits i å gjengi hele historien til Svenskehuset her en gang til. Jeg har en side spesielt tilegnet Svenskehuset (så langt bare på engelsk, men snart også på norsk) og der står hele historien (sammen med en del panoramabilder slik at du kan ta en tur gjennom hele huset). Jeg kan bare anbefale å ta en titt på denne siden. Blant grunnene å ta denne turen nettopp til Kapp Thordsen var at jeg ønsket å samle bildematerialet til denne siden. Så nå fikk jeg det endelig gjort.

Men utover dette er det jo bare en flott opplevelse å være ute på et vakkert sted, med utsikt over store deler av Isfjorden og mange fine inntrykk og opplevelser.

Vi brukte også litt tid på å ta bilder av blomstrene. Jeg har ofte opplevd det som litt skuffende fordi på grunn av den begrensete dybdeskarpheten er det jo bare en liten del av blomsten som er fokussert. Men her kunne vi nå gå et stykke videre takket dagens teknologi. Nøkkelordet heter “focus stacking”. Det krever litt utstyr, innsats i feltet og behandling av bildene på dataen senere, men jeg synes at det lønner seg:

Kantlyng, Svenskehuset

Kantlyng ved Svenskehuset.
Focus stacking gjør det mulig å få nesten hele blomst i fokus.

Phippsøya-isbjørn (MS Bremen, 2018): saken henlagt

Førstestatsadvokaten ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter har henlagt straffesakene mot isbjørnvaktene som skjøt en isbjørn på Phippsøya i 2018, som Sysselmannen meddelte på fredag.

Isbjørn, Phippsøya

Isbjørn på Phippsøya. Det var mest sannsynlig denne bjørnen som ble skutt
på samme sted 11 dager senere.

Hendelsen skjedde den 28. juli 2018 etter en gruppe av 14 mannskapsmedlemmer fra MS Bremen hadde gått iland på Phippsøya, som er en av Sjuøyane lengst nord på Svalbard. Det var ekspedisjonslederen, fire isbjørnvakter, en fotograf og flere mannskapsmedlemmer som var med i gruppen. To isbjørnvaktere ble snart sendt ut for å sjekke et område bak en forhøyning i terrenget. En av de to ble etter kort tid angrepet av isbjørnen som hadde ligget i en dump og hadde derfor vært usysnlig. En personen ble angrepet og fikk skader på hodet. Andre personer fyrte flere skremmeskudd av, uten at bjørnen stoppet angrepet. Derfor fyrte to personer tre skudd av mot bjørnen og drepte den. Mannen som ble angrepet overlevde med lette skader.

Fotografen tok bilder av hendelsen som ble derfor godt dokumentert.

Statsadvokaten har nå henlagt saken “grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl”, som det heter i Sysselmannens pressemeddeling.

Saken mot foretaket ble også henlagt. Det ble undersøkt om selskapets sikkerhetsrutiner var gode nok.

Ingen cruise på Svalbard med flere enn 30 personer

Regjeringen har innført nye restriktsjoner for flerdagscruise på Svalbard: det er ikke lov å ha flere enn 30 personer ombord – dette tallet inkluderer både passasjerer og mannskapt. Dagsturer er ikke berørt av den nye regelen.

Bakgrunnen er problemene et Covid-19 utbrudd ombord et skip med et større antall mennesker ville medføre.

Le Boreal, Spitsbergen

Le Boreal (her i Liefdefjorden i 2015) er et av bare få skip som greide å gjennomføre flerdagscruise på Svalbard i år.

I juni åpnet regjeringen for flerdagscruise, men allerede da var restriksjonene kraftige, eksempelvis kravet å bruke maks 50 % av passasjerkapasiteten. Basert på det, bestemte mange turoperatører og skipseiere seg for å ikke sende sine skip til Svalbard i det hele tatt i år. Etter et Covid-19 utbrudd ombord MS Roald Amundsen kansellerte også Hurtigruten alle ekspedisjonscruise. Ved siden av Hurtigruten var det bare det franske selskapet Ponant som klarte å gjennomføre noen cruise med Le Boreal. I tillegg kommer mindre skip som Origo, som gjorde noen turer, og Cape Race, som har nylig avsluttet den første turen etter oppgraderingsarbeider som strakk seg over flere år – bare for å kansellere resten av sesongen etter karanteneplikt ble innført for reisende fra Tyskland. Nå planlegger selskapet bak Cape Race å prøve lykken i Skottland i resten av sesongen. Lykke til!

Regjeringen vil revurdere den nye regelen til og med 11. november. Men da er sesongen for i år over uansett. Om den har noensinne skjedd.

Vraket av tråleren Northguider er fjernet

Vraket av reketråleren Northguider er nå fullstendig fjernet.

Tråleren gikk på grunn ved Sparreneset på Nordaustlandet i Hinlopenstretet i desember 2018. Mannskapet ble berget med helikopter i en dramatisk operasjon i storm, kulde og mørke. Senere kunne farlige materialer som drivstoff, olje, farge, elektrisk utstyr og fiskeredskaper bli fjernet.

Vrak Northguider

Vraket av reketråleren Northguider og bergingsskip
i august 2019 ved Sparreneset i Hinlopenstretet.

Planen å berge Northguider lot seg ikke gjennomføre i 2019. Drivisen forskinket arbeidene, og senere viste det seg at vraket kunne ikke bli fjernet som planlagt fordi skadene var altfor store. Isteden ble den nå kuttet opp i flere deler som kunne bli lastet opp en lekter som er nå på vei til fastlandet. Mindre biter på havbunnen ble fjernet av dykkere, som også dokumenterte at ingenting er igjen, som Sysselmannen opplyser.

Tilbake

Nyhetene er i fra 03.03.2021 klokken 07:49:24 (GMT+1)
css.php