spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Phippsøya-isbjørn (MS Bremen, 2018): saken henlagt

Phippsøya-isbjørn (MS Bremen, 2018): saken henlagt

Førstestatsadvokaten ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter har henlagt straffesakene mot isbjørnvaktene som skjøt en isbjørn på Phippsøya i 2018, som Sysselmannen meddelte på fredag.

Isbjørn, Phippsøya

Isbjørn på Phippsøya. Det var mest sannsynlig denne bjørnen som ble skutt
på samme sted 11 dager senere.

Hendelsen skjedde den 28. juli 2018 etter en gruppe av 14 mannskapsmedlemmer fra MS Bremen hadde gått iland på Phippsøya, som er en av Sjuøyane lengst nord på Svalbard. Det var ekspedisjonslederen, fire isbjørnvakter, en fotograf og flere mannskapsmedlemmer som var med i gruppen. To isbjørnvaktere ble snart sendt ut for å sjekke et område bak en forhøyning i terrenget. En av de to ble etter kort tid angrepet av isbjørnen som hadde ligget i en dump og hadde derfor vært usysnlig. En personen ble angrepet og fikk skader på hodet. Andre personer fyrte flere skremmeskudd av, uten at bjørnen stoppet angrepet. Derfor fyrte to personer tre skudd av mot bjørnen og drepte den. Mannen som ble angrepet overlevde med lette skader.

Fotografen tok bilder av hendelsen som ble derfor godt dokumentert.

Statsadvokaten har nå henlagt saken “grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl”, som det heter i Sysselmannens pressemeddeling.

Saken mot foretaket ble også henlagt. Det ble undersøkt om selskapets sikkerhetsrutiner var gode nok.

Tilbake
Siste modifikasjon: 05.09.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php