Tilbake til Spitsbergens vakre sider, som syner enda mer avsidesliggende i år enn ellers. Det tok flere anløp til vi kom oss til Pyramiden denne gangen. Været skal passe hvis båten er på denne størrelsen. Sjøveien til Pyramiden er mer enn 50 kilometer. Men den rette dagen kom og etter en kort lunsjpause i Skansbukta var vi allerede i Billefjorden.
Pyramiden
I Pyramiden kunne vi nyte litt luksus i Hotel Tulipan, som har fått en betydelig oppussing de siste årene: baren er større nå men fortsatt veldig fin og maten er veldig bra. Bare litt synd at de gamle rommene – «Sovjet style» – finnes ikke mer. Men det er vel tidens gang. Og de holder på og pusser her og der i den gamle byen. Litt liv er kommet tilbake til kulturhuset, hvor de har allerede hatt filmfestivaler. Vi får være spent hvordan det blir i fremtiden.
Mye gjøres i Pyramiden. Her får den gamle kantinen en oppussing.
Skogen fra devontiden i Munindalen
Men det var naturen som fristet. Vi ville gjøre en skogstur. Det er noe som du faktisk kan gjøre i Pyramidens omgivelser! I Munindalen, rettere sagt. Du kan ikke gå inne i skogen, men du kan gå til skogen og se den. Denne skogen grodde i devontiden, for mer enn 350 millioner år siden! Da var landskapet nok en elveslette (litt som i dag!). En flom begravet trærne med sand og leire og så ble de til stein i ettertiden. Og sånt står de fortsatt i dag, lodrett som denne gangen («in situ», som geologene sier). En av verdens eldste skoger.
Avtrykk av et tre fra devontiden i Munindalen.
Det fantes ingen trær før devontiden. Og i tilfelle du har sett lignende fossiler i Pyramiden: de stammer fra karbontiden (som kullet der), noe som betyr at de er mye yngre enn den forstenete skogen i Munindalen. Da lønner det seg å få våte og veldig kalde føtter (eller ta gummistøvler med, men det hadde vi dessverre glemt) fordi du kan see den fossile skogen i en liten fjellvegg rett ved siden av elva.
Til og med reinsdyrene var større i Pyramidens omgivelser enn andre steder 😉
Seriøst: de hadde hester.
Og så kom tåka og skjæret Longyearbyen av fra omverden i flere døgn uten flytrafikk, og GPS’en ble trukket frem under tilbaketuren til Longyearbyen.
I tilfelle du har lyst på en online tur til Pyramiden: det er masse stoff på Pyramiden-panorama-siden her på denne hjemmesiden.
Galleri: Pyramiden og Munindalen
Noen inntrykk fra turen til Pyramiden og Munindalen.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.