spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Bedøvet isbjørn døde av sirkulasjonssvikt

Bedøvet isbjørn døde av sirkulasjonssvikt

Isbjørnen som ble bedøvet ved Longyearbyen og døde kort tid deretter i helikopteret ble obdusert. Nå ble resultatet offentliggjort i en pressemelding av Sysselmannen: det var ei binne som døde av sirkulasjonssvikt ifølge stress, sjokk og medikamenter.

Binna ble funnet ved Vestpynten vest for Longyearbyen og skremt bort av Sysselmannen med helikopter. Bjørnen ble jaget over Adventfjorden og inn i en sidedal. Også snøskuter ble brukt og det er snakk om at bjørnen fikk en kort pause under hendelsen. 2,5 timer etter jagingen begynnte ble hun bedøvet. 2,5 er et langt tidsrom for et dyr som er ikke fysisk forberedt på a løpe lange avstander med høy hastighet: god isolasjon gjør at isbjørner er sensitive mot overvarming. Derfor er det også strengt forbudt å forfølge isbjørner. I Svalbardmiljøloven § 30 står det: «Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.»

Men det er nok akkurat det som skjedde her når man vurderer at bjørnen ble jaget i 2,5 timer (inkludert en “kortere pause”) med helikopter og snøskuter selv om Sysselmannen hadde “isbjørnfaglig bistand fra Norsk Polarinstitutt”. Proseduren og bedøving ble nok for mye for bjørnen som veide bare 62 kg: hun fikk flere medikamenter på helikopteret og døde av sirkulasjonssvikt på flyturen til KinnvikaNordaustlandet.

Isbjørner (Edgeøya)

Isbjørnfamilie med mor (til venstre, foran) og to toårsunger. August, Edgeøya.

Ellers skal bjørnen ha vært i god helse. Vekten på bare 62 kg og størrelsen tyder på at hun var en førsteårs ungbjørn eller en liten toåring. I hvert fall skulle hun ha vært sammen med moren.

Tilbake
Siste modifikasjon: 31.03.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php