Longyearbyen forandrer seg under korona-krisen. Byen har forandret seg siden den ble grunnlagt i 1906, men det er nok den første gangen siden andre verdenskrig at mer enn 10 prosent av befolkningen flyttet bort innenfor et kort tidsrom: 273 personer flyttet bort siden krisen begynte i mars ifølge den offisielle statistikken. Mørketallet kommer i tillegg. Krisen har rammet Longyearbyen hardt, og mange har mistet jobben.
Også banken er blant årets tapere: det ble kjent at banken i Longyearbyen er blant de 16 filialene som SpareBank1 vil nedlegge. Ifølge Svalbardposten mener SpareBank1 at det er ikke behov for fysisk tilstedeværelse siden kundene benytter seg av internett-tilbudet heller enn å gå til banken. Det er klart at avgjørelsen sees svært kritisk i Longyearbyen, spesielt i korona-krisen.
Post og bank i Longyearbyen: posten får bli, banken stenges.
For de ansatte på postkontoret er det derimot snakk om flaks: mens de fleste postkontorene på fastlandet blir stengt, opprettholdes postkontoret i Longyearbyen.
Serien av triste nyheter fra Svalbard kommer ikke til å ta slutt. På onsdag døde en isbjørn i sammenheng med bedøvelse for vitenskapelige formål i Wijdefjorden, som Sysselmannen meddeler.
Hendelsen skjedde under Polarinstituttets årlige høstkampagnen for å merke isbjørn. Bjørnen var nummer «30 eller 31» i den aktuelle kampanjen. Proseduren inkluderer å bedøve bjørn fra helikopter og å merke dyret, veie det og å ta prøver.
Så langt er det bare offentlig kjent at bjørnen som ikke overlevde proseduren denne gangen var en hannbjørn. Sysselmannen opprettet sak for å undersøke hendelsen nærmere. Så langt er det ikke offentlig kjent om eksempelvis dyrelege var involvert.
Rutinen å regelmessig bedøve et større antall isbjørn, noe som kan rimelig antas å involvere stor stress for dyrene, har blitt kritisert tidligere. Ifølge Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, «mister (vi) mellom to og fire dyr av 1.000 immobiliseringer», som han meddelte Svalbardposten. Han sa også at «dette (er) den tredje isbjørnen han har mistet i forbindelse med merking, siden han begynte i 2003» og at «merkingen forsvares ut fra at vi som forskere mener at kunnskapen vi får er verdifull».
Møter mellom isbjørn og mennesker kan ha fatale konsekvenser. I år har allerede 4 bjørn og et menneske dødd i forskjellige sammenhenger på Svalbard
(symbolbilde: harmløst funn av en gammel isbjørnhodeskalle i Hinlopenstretet).
Førstestatsadvokaten ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter har henlagt straffesakene mot isbjørnvaktene som skjøt en isbjørn på Phippsøya i 2018, som Sysselmannen meddelte på fredag.
Isbjørn på Phippsøya. Det var mest sannsynlig denne bjørnen som ble skutt
på samme sted 11 dager senere.
Hendelsen skjedde den 28. juli 2018 etter en gruppe av 14 mannskapsmedlemmer fra MS Bremen hadde gått iland på Phippsøya, som er en av Sjuøyane lengst nord på Svalbard. Det var ekspedisjonslederen, fire isbjørnvakter, en fotograf og flere mannskapsmedlemmer som var med i gruppen. To isbjørnvaktere ble snart sendt ut for å sjekke et område bak en forhøyning i terrenget. En av de to ble etter kort tid angrepet av isbjørnen som hadde ligget i en dump og hadde derfor vært usysnlig. En personen ble angrepet og fikk skader på hodet. Andre personer fyrte flere skremmeskudd av, uten at bjørnen stoppet angrepet. Derfor fyrte to personer tre skudd av mot bjørnen og drepte den. Mannen som ble angrepet overlevde med lette skader.
Fotografen tok bilder av hendelsen som ble derfor godt dokumentert.
Statsadvokaten har nå henlagt saken «grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl», som det heter i Sysselmannens pressemeddeling.
Saken mot foretaket ble også henlagt. Det ble undersøkt om selskapets sikkerhetsrutiner var gode nok.
Regjeringen har innført nye restriktsjoner for flerdagscruise på Svalbard: det er ikke lov å ha flere enn 30 personer ombord – dette tallet inkluderer både passasjerer og mannskapt. Dagsturer er ikke berørt av den nye regelen.
Bakgrunnen er problemene et Covid-19 utbrudd ombord et skip med et større antall mennesker ville medføre.
Le Boreal (her i Liefdefjorden i 2015) er et av bare få skip som greide å gjennomføre flerdagscruise på Svalbard i år.
I juni åpnet regjeringen for flerdagscruise, men allerede da var restriksjonene kraftige, eksempelvis kravet å bruke maks 50 % av passasjerkapasiteten. Basert på det, bestemte mange turoperatører og skipseiere seg for å ikke sende sine skip til Svalbard i det hele tatt i år. Etter et Covid-19 utbrudd ombord MS Roald Amundsen kansellerte også Hurtigruten alle ekspedisjonscruise. Ved siden av Hurtigruten var det bare det franske selskapet Ponant som klarte å gjennomføre noen cruise med Le Boreal. I tillegg kommer mindre skip som Origo, som gjorde noen turer, og Cape Race, som har nylig avsluttet den første turen etter oppgraderingsarbeider som strakk seg over flere år – bare for å kansellere resten av sesongen etter karanteneplikt ble innført for reisende fra Tyskland. Nå planlegger selskapet bak Cape Race å prøve lykken i Skottland i resten av sesongen. Lykke til!
Regjeringen vil revurdere den nye regelen til og med 11. november. Men da er sesongen for i år over uansett. Om den har noensinne skjedd.
Vraket av reketråleren Northguider er nå fullstendig fjernet.
Tråleren gikk på grunn ved Sparreneset på Nordaustlandet i Hinlopenstretet i desember 2018. Mannskapet ble berget med helikopter i en dramatisk operasjon i storm, kulde og mørke. Senere kunne farlige materialer som drivstoff, olje, farge, elektrisk utstyr og fiskeredskaper bli fjernet.
Vraket av reketråleren Northguider og bergingsskip
i august 2019 ved Sparreneset i Hinlopenstretet.
Planen å berge Northguider lot seg ikke gjennomføre i 2019. Drivisen forskinket arbeidene, og senere viste det seg at vraket kunne ikke bli fjernet som planlagt fordi skadene var altfor store. Isteden ble den nå kuttet opp i flere deler som kunne bli lastet opp en lekter som er nå på vei til fastlandet. Mindre biter på havbunnen ble fjernet av dykkere, som også dokumenterte at ingenting er igjen, som Sysselmannen opplyser.