spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → august, 2020

Måneds-Arkiv: august 2020 − Nyheter og Reiseblogg


Sysselmannen offentliggjør identiteten til den omkomne

Sysselmannen meddeler at mannen som ble drept av en isbjørn siste natt på Longyearbyen campingp var Johan Jacobus “Job” Kootte. Job ble 38 år gammel. Han var nederlandsk statsborger.

Mann drept av isbjørn på Longyearbyen camping

Stedet av siste natts tragiske hendelse: Longyearbyen camping.

Job var ansatt på campingplassen. Det var hans andre sesong i denne stillingen.

Sysselmannen meddeler også at Job lå i teltet sitt da han ble angrepet. Utover det ble så langt ingen detaljer offentliggjort.

De øvrige som var på campingplassen ble tatt vare på i Longyearbyen. De ble sett av helsepersonale og fikk psykologisk hjelp. Ingen av dem er fysisk skadet.

Mange er sjokkert, og det gjelder helt sikkert også undertegnede, og mange tanker går til Job og hans kjære og nærstående.

Mann drept av isbjørn

Sysselmannen/politiet i Longyearbyen fikk en melding kl. 03.50 at en mann var angrepet og blitt skadet av en isbjørn ved campingplassen. Mannen ble bekreftet omkommet på sykehuset.

I pressemeldingen skriver Sysselmannen at mannen er foreløpig ikke identifisert.

To skutt ble avfyrt mot bjørnen, som gikk videre mot flyplassen. Litt senere ble bjørnen funnet død på parkeringsplassen ved flyplassen, bare noen få hundre meter fra campingplassen.

Mann drept av isbjørn på Longyearbyen camping

Stedet av siste natts tragiske hendelse: Longyearbyen camping.

Alle andre som opphold seg på campingplassen er nå på et hotell i Longyearbyen. Sysselmannen holder på med å undersøke hendelsen.

Flere bjørn ble sett i løpet av denne uken i nærheten av Longyearbyen. Ei binne med unge ble bedøvet og fraktet til Isfjordens nordside på onsdag. En enslig bjørn ble sett i Hiorthhamn og ved Todalen i Adventdalen.

Reisende fra Tyskland og Liechtenstein må i karantene

Først var det “bare” en anbefaling som Folkehelseinstituttet kom med, men så fulgte regjeringens beslutning senere i går: på lørdag blir Tyskland og Liechtenstein rød. Regjeringen fraråder alle reiser i disse land som ikke er strengt nødvendige, og innreisende derfra blir ilagt 10 dagers karantene i Norge.

Korona: Tyskland blir rød

“Gjelder hele Europa” – advarsel mot korona-viruset. På lørdag blir Tyskland rød.
(Bildmontasje. I virkeligheten står her “gjelder hele Svalbard” og skiltet viser en isbjørn).

Karantene må holdes på fastlandet, før en eventuell reise videre til Svalbard. Terskelen for FHI og regjeringen for å innføre karanteneplikt er 20 korona-infeksjoner per 100.000 innbyggere innen 14 dager.

FHI anbefaler karanteneplikt for tyske turister

Folkehelseinstitutt anbefaler at Tyskland og Liechtenstein blir røde denne uka, basert på økende smittetall.

Corona: Einreisebeschränkungen Norwegen

“Gjelder hele Europa” – advarsel mot korona-viruset.
(Bildmontasje. I virkeligheten står her “gjelder hele Svalbard” og skiltet viser en isbjørn).

Regjeringen vil ta en avgjørelse i løpet av denne uken. Det er rimelig å anta at regjeringen vil følge FHI sine råd. Grensa ligger på 20 nye smittetilfeller i løpet av to uker per 100.000 innbyggere. Robert Koch Instituttet i Berlin, ekvivalent til Norges FHI, opplyser at dette tallet ligger på 10,2 per i dag (tirsdag, 25.8.) den siste uken (en uke), noe som ligger litt i overkant av grensen FHI har satt, og noen regioner melder høyere tall.

Hvis regjeringen bestemmer å innføre karanteneplikt for innreisende turister fra Tyskland og Liechtenstein, vil den tre i kraft natten til lørdag. FHI har allerede sendt ut tekstmeldinger til norske mobilnummrer i Tyskland med en varsel at en eventuell innreise i Norge fra og med lørdag kan medføre en 10 dagers karanteneplikt.

Isbjørner flyttet bort fra Longyearbyen-området

Nok igjen ble det isbjørnbesøk i Longyearbyen området: først måtte Sysselmannen skremme bort en bjørn som hadde prøvd seg på flere hytter i Hiorthhamn, på nordsiden av Adventfjorden og bare 2,5 km bort fra Longyearben.

Shopping Lompensenter Longyearbyen

Isbjørn på besøk i Hiorthhamn ved Longyearbyen (arkivbilde).

Senere kom ei binne med unge inn i det samme området. Denne gangen ble det raskt bestemt at dyrene skulle flyttes bort. Etter en isbjørn hadde dødd under en lignende operasjon tidligere i år, noe som tiltrakk mye kritikk både offentlig og fra myndigheter, ble rutinene endret denne gangen: nå var Jon Aars, Polarinstituttets ledende isbjørnforsker, personlig involvert – sammen med en dyrelege, noe som har hittil ikke vært en vanlig rutine i slike tilfeller. Et annet medikament ble brukt under bedøvelsen, bjørnene fikk oksygen under transporten og et antidot slik at de våknet raskere, som Aars fortalte til Svalbardposten.

Begge isbjørner skal ha det bra. Mora er ei binne på 15 år med flere hundre kilo, men hun er i utgangspunktet ganske tynn, de hadde nok funnet noe mat før bedøvelsen. Ungen veier 49 og ser ut til å være i god form ifølge Aars.

Binna er kjent for å holde til i Isfjorden. Derfor ble de bare flyttet til nordsiden av Isfjorden og ikke lengre bort, til Nordaustland eller Edgeøya, som Sysselmannen ellers pleier å gjøre nå de flytter isbjørn bort fra Longyearbyen.

Svalbard-bloggen 2020: Sassenfjorden

Svalbard-sesongen 2020, slik som vi kjenner den, gikk stort sett rett i vasken. Men istedenfor å hyle og jamre er jeg heller glad for at det uansett ble noen fine Svalbard-opplevelser. Litt annerledes, men fint. Båten var litt mindre enn det som vi ellers pleier å bruke, og turene gikk ikke til Nordaustlandet og Edgeøya, men til vakre steder i Isfjorden.

Så her er den første bloggen i en liten serie fra sommerens turer. Noen ferske Svalbardbilder … vi begynner med en zodiactur innover Sassenfjorden. Vakkert landskap, stillhet, nysgjerrige Svalbardrein, blomster – inkludert noen av de mer sjeldne som østersurt og polarflokk og fossiler som muslinger og ammonitter fra juratiden. Og det hele kryddret med mye tid og finvær. Hva ellers skulle man ønske seg 🙂

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Reiselivsbransjen kollapser, flere reiserestriksjoner for turister

Det vil neppe komme som en overraskelse at reiselivsbransjen på Svalbard holder på med å kollapse og det er dårlig med lys på horisonten, fordi regjeringen i Oslo innfører reiserestriksjoner for turister for flere og flere europeiske land ettersom innfeksjonstallene øker. Svalbardposten har sett nøye på Skatteetatens tall som ligger på nettet, som viser at 51 Longyearbyen-bedrifter hadde 170 millioner kroner mindre omsetning fra mars til main sammenlignet med samme periode i 2019. Og dette tallet vil faktisk ligge langt under realiteten. Bare det at Hurtigruten Svalbard, det størst bedrift innen reiselivet i Longyearbyen, er ikke med i statistikken kan godt gjøre en forskjell på 100 millioner kroner eller enda mer. Samtidig har bedriftene på Svalbard fått over 16 millioner kroner i kontantstøtte: mindre enn 10 % av den tapte omsetningen.

Shopping Lompensenter Longyearbyen

Shopping i Lompensenteret i Longyearbyen: lav omsetning uten turister.

Og antall besøkende blir fortsatt lavere, selv om det har aldri vært høyt i år. Siste uke hadde Longyearbyens overnattingssteder i gjennomsnitt 178 overnattingsgjester per natt.

Offisielt har Longyearbyen tapt 96 innbyggere siden krisen begynte i mars. Da var det 2433 fastboende, i motsetning til 2337 i midten av august. Også her vil realiteten gå langt utover statistikken, som ikke inkluderer eksempelvis sesongarbeidere. Disse blir ikke registrert som fastboende. Det er mange som mistet jobben tidlig denne sesongen eller som ikke reiste opp i det hele tatt.

Samtidig ser regjeringen seg nødt til å innføre reiserestriksjoner for enda flere europeiske land fordi smittetallene øker og øker. Røde land har altfor høye smittetall, mens data fra skraverte land er utilstrekkelig eller upålitelig. I begge tilfeller gjelder plikt til å oppholde seg i karantene i 10 dager etter innreise for turister fra disse land. Det nye kartet som er vist her gjelder fra og med 22 august og oppdateres etter 14 dager eller tidligere ved behov.

Korona-kart for Europa, 19. august 2020

“Korona-kart” offentliggjort 19. august (gjelder f.o.m. 22. august).
© Folkehelseinstituttet.

Så langt er ingen tilfeller av korona påvist i Svalbards bosetninger.

Regjeringen forlenger reiseråd og skjerper inn på innreiserestriksjonene; flere norske turister på Svalbard i juli

Regjeringen i Oslo har forlenget reiserådet på grunn av økte smittetall i mange europeiske land ifølge en pressemelding. Regjeringen fraråder reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Reiserådet forventes til å gjelde minst til og med 1. oktober. Samtidig innfører regjeringen restriksjoner for utenlandske turister fra mange europeiske land. Fargen grønn finnes ikke mer i Folkehelseinstituttet sitt nytt kart. Den ble erstattet med gul. Ifølge statsminister Erna Solberg skjedde det for å unngå misforståelser og for å minne folk om at det finnes for tiden ingen trygge land å reise til.

Folkehelseinstitutts korona-kart fra 12. august 2020

Folkehelseinstitutts “korona-kart” for Norden og Europa fra den 12. august 2020
(gelder f.o.m. 15. august).

Kartet viser flere land enn før med rød farge. Det nye kartet trer i kraft på den 15. august. Da skal også turister fra land som Nederlande, Frankerike og Island være i karantene i 10 dager ett sted på fastlandet (ikke Svalbard). Også turister fra land som er vist i skalert rød farge skal være i karantene etter innreise. Her foreligger ikke nok informasjon eller den regnes som upålitelig. Kartet oppdateres minst alle 14 dager eller tidligere etter behov.

For reisende med andre bakgrunn enn turisme gjelder andre regler.

Som man kunne forvente har reiselivsnæringen på Svalbard en svært vanskelig sesong. I juni kollaberte tallene: da var antallet turister som kom til Longyearbyen 85 % lavere enn i juni 2019. I juli ble situasjonen litt bedre, med et tap av “bare” 50 % turister sammenlignet med året før. Dette er fordi antallet norske turister har økt. I totale tall kom 3448 turister til Svalbard i juli 2020 (i juli 2019 var det 8789). Overnattingsstedene hadde et belegg på 35 %, mindre enn halvparten av det man kunne jobbe med i juli 2019 hvor 77 % av kapasiteten ble solgt, som Svalbardposten beretter ifølge statistikk fra Visit Svalbard.

Ian R. Stone (1943-2020)

Ian R. Stone ble satt stor pris på som venn, kollega og polarhistoriker av mange, inkludert undertegnede. Han dro på sin siste reise den 10. juli 2020. Noen lesere vil minnes ham som en briljant historiker og enestående lektor på mindre ekspedisjonsskip, som de russiske skipene selskapet Oceanwide Expeditions brukte i tidligere år, og i senere år litt større cruiseskip, også i varmere farvann – en opplevelse han ofte kunne dele med sin kone Olga. På en rekke reiser i Arktis og Antarktis hadde jeg anledning til å bli imponert av Ians omfattende viten og erfaring, alltid fremført med humor; han nølte aldri med å dele sine mange kunnskaper med en ung kollega.

Ian R. Stone (1943-2020)

Ian R. Stone (1943-2020), her i 2005 på Orcadas-stasjonen på Sør-Orkneyøyene.

Ian var gentleman og akademiker, en lærd på en klassisk måte: den omfattende kunnskapen om polare oppdagelsesreiser (og mye annet) hadde han alltid parat som det var, uten en kjapp kikk på Wikipedia eller andre ressurser. Han kunne det bare. Men han var også klar til å håndtere en zodiac i brenningen eller en gretten isbjørn, om det trengtes.

Det var bra å vite at der var noen som kunne gi et svar på ethvert historisk (eller annet) spørsmål, noe som jeg, også som forfatter, ofte har benyttet meg av. Ian har alltid vært motivert og kompetent til å hjelpe. Jeg har mange gode minner om ham fra reisene som vi delte.

Regjeringen innfører restriksjoner på cruiseskip etter korona-utbruddet på MS Roald Amundsen

Regjeringen opplyser i en pressemelding at Norge forsterker restriksjonene etter mange tilfeller av smitte med korona-viruset ombord Hurtigrutenskipet MS Roald Amundsen siste uke.

Hurtigrutenskip MS Spitsbergen i Longyearbyen

Hurtigruten informerte passasjerer og offentligheten med to dagers forsinkelse over korona-smittefeller på MS Roald Amundsen.
Bildet viser MS Spitsbergen i Longyearbyen.

Ifølge NRK informerte Hurtigruten berørte passasjerer og offentligheten bare etter to dagers forsinkelse om smitteutbruddet på MS Roald Amundsen. Til tross for avtaler med lokale helsemyndigheter på onsdag, ble offentligheten ikke informert før fredag. Det kommer ikke som overraskelse at selskapet ser seg utsatt for kraftig kritikk etter hendelsen.

Dobbelkalender 2021: Svalbard og Antarktis

Kalender 2021 - A3 und A5 - 01a
Kalender 2021 - A3 und A5 - 01b
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Januar
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Februar
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - März
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - April
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Mai
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Juni
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Juli
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - August
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - September
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Oktober
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - November
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Dezember
Kalender 2021 - A3 und A5 - Spitzbergen - Übersicht
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Januar
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Februar
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - März
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - April
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Mai
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Juni
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Juli
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - August
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - September
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Oktober
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - November
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Dezember
Kalender 2021 - A3 und A5 - Antarktis - Übersicht

Den nye dobbelkalenderen 2021 “Svalbard og Antarktis” er på plass! Også i år er det blitt til den dobbelkalender, med 24 vakre bilder istedenfor 12 bilder og 12 tomme baksider. Og som før finnes kalenderen i to størrelser: stor (A3) og liten.

Det er gode penger å spare hvis du bestiller flere enn én: prisen per stykk blir mindre f.o.m. eksemplar nummer to som du kjøper. Ikke glem at det er ikke langt til det plutselig blir jul igjen 😉

Besøk nettbutikken vår ved å trykke her for mer info og for å bestille.

Hurtigruten kansellerer turer på grunn av Covid-19-utbrudd

36 besetningsmedlemmer og flere passasjerer ble funnet å være smittet med Covid-19 på fredag på Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen. Skipet hadde vært ute på flere cruise fra fastlandet opp til Svalbard, men uten å legge til i en av bosetningene.

Skipet er nå i isolasjon i Tromsø, hvor mannskap og passasjerer undergår videre testing, karantene og behandling etter behov.

Hurtigruten opplyser i en pressemelding at alle cruise blir kansellert inntil videre. Det er skipene MS Roald Amundsen, MS Spitsbergen og MS Fridtjof Nansen som er berørt. Rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes går videre.

Hurtigrutenskip MS Spitsbergen i Longyearbyen

Hurtigrutenskipet MS Spitsbergen i Longyearbyen: alle cruise er nå kansellert inntil videre på grunn av Covid-19-utbrudd ombord MS Roald Amundsen.

Det var også to norske Svalbardkvinner ombord som hadde overvintret på hytta Bamsebu i Van Keulenfjorden og som hadde nå fått skyss tilbake til hytta på Roald Amundsen. De to ble i mellomtiden også testet, med negativt resultat.

God bedring til alle som ble smittet!

Isbjørner i Hiorthhamn ved Longyearbyen

Etter flere isbjørnbesøk i Longyearbyen i desember og januar ble det stille en stund. Men i går (lørdag) ble to bamser sett i Hiorthhamn, på nordsiden av Adventfjorden kun 3,5 kilometer fra Longyearbyen. Det var en binne og en førsteårsunge som gikk mot Adventdalen.

Isbjørner ved Longyearbyen

Isbjørner i Hiorthhamn ved Longyearbyen
(bilde tatt på 3,5 kilometer avstand).

Sysselmannen var snart på stedet med helikopter for å jage isbjørnene bort fra Longyearbyen og innover Adventdalen.

Isbjørner ved Longyearbyen: Sysselmannen med helikopter

Bamsefamilien i Hiorthhamn fikk snart selskap av Sysselmannens helikopter.

Tilbake

Nyhetene er i fra 03.03.2021 klokken 07:47:14 (GMT+1)
css.php