spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Isbjørner flyttet bort fra Longyearbyen-området

Isbjørner flyttet bort fra Longyearbyen-området

Nok igjen ble det isbjørnbesøk i Longyearbyen området: først måtte Sysselmannen skremme bort en bjørn som hadde prøvd seg på flere hytter i Hiorthhamn, på nordsiden av Adventfjorden og bare 2,5 km bort fra Longyearben.

Shopping Lompensenter Longyearbyen

Isbjørn på besøk i Hiorthhamn ved Longyearbyen (arkivbilde).

Senere kom ei binne med unge inn i det samme området. Denne gangen ble det raskt bestemt at dyrene skulle flyttes bort. Etter en isbjørn hadde dødd under en lignende operasjon tidligere i år, noe som tiltrakk mye kritikk både offentlig og fra myndigheter, ble rutinene endret denne gangen: nå var Jon Aars, Polarinstituttets ledende isbjørnforsker, personlig involvert – sammen med en dyrelege, noe som har hittil ikke vært en vanlig rutine i slike tilfeller. Et annet medikament ble brukt under bedøvelsen, bjørnene fikk oksygen under transporten og et antidot slik at de våknet raskere, som Aars fortalte til Svalbardposten.

Begge isbjørner skal ha det bra. Mora er ei binne på 15 år med flere hundre kilo, men hun er i utgangspunktet ganske tynn, de hadde nok funnet noe mat før bedøvelsen. Ungen veier 49 og ser ut til å være i god form ifølge Aars.

Binna er kjent for å holde til i Isfjorden. Derfor ble de bare flyttet til nordsiden av Isfjorden og ikke lengre bort, til Nordaustland eller Edgeøya, som Sysselmannen ellers pleier å gjøre nå de flytter isbjørn bort fra Longyearbyen.

Tilbake
Siste modifikasjon: 25.08.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php