Nok igjen ble det isbjørnbesøk i Longyearbyen området: først måtte Sysselmannen skremme bort en bjørn som hadde prøvd seg på flere hytter i Hiorthhamn, på nordsiden av Adventfjorden og bare 2,5 km bort fra Longyearben.
Isbjørn på besøk i Hiorthhamn ved Longyearbyen (arkivbilde).
Senere kom ei binne med unge inn i det samme området. Denne gangen ble det raskt bestemt at dyrene skulle flyttes bort. Etter en isbjørn hadde dødd under en lignende operasjon tidligere i år, noe som tiltrakk mye kritikk både offentlig og fra myndigheter, ble rutinene endret denne gangen: nå var Jon Aars, Polarinstituttets ledende isbjørnforsker, personlig involvert – sammen med en dyrelege, noe som har hittil ikke vært en vanlig rutine i slike tilfeller. Et annet medikament ble brukt under bedøvelsen, bjørnene fikk oksygen under transporten og et antidot slik at de våknet raskere, som Aars fortalte til Svalbardposten.
Begge isbjørner skal ha det bra. Mora er ei binne på 15 år med flere hundre kilo, men hun er i utgangspunktet ganske tynn, de hadde nok funnet noe mat før bedøvelsen. Ungen veier 49 og ser ut til å være i god form ifølge Aars.
Binna er kjent for å holde til i Isfjorden. Derfor ble de bare flyttet til nordsiden av Isfjorden og ikke lengre bort, til Nordaustland eller Edgeøya, som Sysselmannen ellers pleier å gjøre nå de flytter isbjørn bort fra Longyearbyen.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.