spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Flere isbjørn i nærheten av Longyearbyen

Flere isbjørn i nærheten av Longyearbyen

Det var mange observasjoner av isbjørn over hele sommeren i Isfjorden, både på nordsiden, i Trygghamna, Ymerbukta og Borebukta, i Billefjorden i nærheten av Pyramiden, men også rundt omkring Longyearbyen.

Og dette er fortsatt tilfellet. Det har vært flere observasjoner de siste dagene i nærheten av Longyearbyen, som Svalbardposten skriver. Isbjørn ble sett i Colesdalen og Bjørndalen vest for byen og i Mälardalen, på nordsiden av Adventdalen, bare noen få kilometer fra byen og veien. Bjørnen som ble sett i Colesdalen og Bjørndalen kan ha vært det samme dyret, men den i Mälardalen må ha vært et annet individ.

På mandag så en mann som opphold seg på ei hytte på Diabasodden, omtrent 20 kilometer nordøst for Longyearbyen, seg nødt til å avfyre et skudd mens han var inne i hytta for å skremme bort en nærgående bjørn. Episoden gikk over uten videre problemer, men Sysselmannen valgte å hente mannen med heliktoper for å unngå flere farlige situasjoner.

Det er helt klart at man må ta risikoen å møte bjørn alvorlig, også i Longyearbyens nærområder.

Eisbär Hiorthhamn ved Longyearbyen

Isbjørn i Hiorthhamn ikke langt fra Longyearbyen (arkivbilde).

I Svalbardpostens ukentlige gallup er spørsmålet denne gangen om folk er bekymret over den nåværende situasjon med mye bjørn i nærheten av byen. I skrivende stund har 790 blitt gitt, noe som er et høyt tall for Svalbardpostens galluper. 500 av disse er ikke bekymret: “når vi bor på Svalbard må vi tilpasse oss.” Men ikke mindre enn 241 stemte for “Det er på tide å diskutere isbjørnjakt igjen.” Nå bærer både spørsmålene i Svalbardpostens galluper og svarene som er gitt gjerne en viss preg av satire og humør, noe som muligens kan forklare det høye antallet av stemmer som krever potensiell åpning for jakt på isbjørn.

Arten ble totalfredet på Svalbard i 1973. Økningen i antall bjørner på Svalbard som man ser i de siste årene er fortsatt en reaksjon på fredningen etter mange år med intens jakt og fangst.

Tilbake
Siste modifikasjon: 17.09.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php