spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Fiskebåt i seilulykke i Hinlopenstredet

Fiskebåt i seilulykke i Hinlopenstredet

En fiskebåt havnet i alvorlig trøbbel i Hinlopenstredet nord på Svalbard, opplyser Søk- og Redningssentralen i Nord-Norge. Det norske skipet «Northguider» sendte inn et nødsignal klokken 13:22 lokal tid fredag, og redningstjenesten i Longyearbyen og Nord-Norge ble satt i aksjon. Snart hadde begge redningshelikopterne fra Longyearbyen lettet, og den første ankom åstedet klokken 15:15, mindre enn 2 timer etter nødanropet hadde nådd redningssentralen i Nord-Norge. Samtidig ble luftfartøyet Orion sendt fra Andøya. Avhengig av type kan disse luftfartøyene brukes til redningsoppdrag til for eksempel å søke etter savnede fartøy eller personer, eller til å overvåke mulige oljelekkasjer.

SAR helicopter Sysselmannen

Sysselmannens redningshelikoptere, her vist under en øvelse.

Den gode nyheten er at alle ser ut til å være i god behold. Mannskapet på 14 var utstyrt i overlevelsesdrakter og hadde gått til baugen for å bli hentet av redningshelikopterne. Ifølge skipseieren er alle ved godt mot og i god fatning, omstendighetene tatt i betraktning. Ingen ble skadet eller tilbragte tid i det kalde vannet.

Skipet «Northguider» later til å ha truffet grunnen på kysten langs Nordaustlandet sør for Murchinsonfjord. Skipet ligger nå på grunnen med en ca. 20 graders helning, men stillingen ser ut til å være stabil enn så lenge. Været, som med 18 minusgrader og sterke vinder (Beaufort 6) sammen med mørket, gjør redningsoppdraget svært utfordrende, men det er ingen grunn til å tro at den norske redningstjenestens profesjonelle ikke skal få alt mannskap av skipet snart.

Kalkstranda, Hinlopen Strait

Kalkstrandern i Hinlopenstredet, sør for Murchisonfjord: her skal skipet «Northguider» ha grunnet et sted. Forholdene her er svært forskjellig fra slik det er vist på bildet, med mørke, kulde og sterk vind.

Kystvaktens skip KV Barentshav har satt kursen for Hinlopenstredet, men er ikke forventet å nå området før lørdag. Polarsyssel, Sysselmannens tjenesteskip, er ikke tilgjengelig til bruk på Svalbard om vinteren.

Oppdatering: Redningssentralen i Nord-Norge har informert om at alle 14 mannskaper har blitt fraktet i helikoptere til Longyearbyen, hvor de blir ivaretatt. Skipet «Northguider» ligger fortsatt grunnet, og tar inn vann.

Tilbake
Siste modifikasjon: 14.08.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php