spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Kalender 2025: Svalbard & Grønland pfeil
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Rekords­mel­ting av Sval­bards isbre­er i 2024

Rekords­mel­ting av Sval­bards isbre­er i 2024

Med tan­ke på den var­me som­me­ren med nye tem­pe­ra­tur­re­kor­der, som den var­mes­te tem­pe­ra­tu­ren som noen gang er målt på Sval­bard i august, kom­mer det her nep­pe som noen over­ras­kel­se: isbree­ne på Sval­bard og and­re steder i Ark­tis har krym­pet mas­sivt i år. Spe­sielt på Sval­bard, der klima­en­drin­ge­ne skjer syv (!) gan­ger ras­ke­re enn det glo­ba­le gjen­noms­nit­tet, som gla­sio­log Emma Wad­ham fra Uni­ver­si­te­tet i Trom­sø fortel­ler til Barents Obser­ver. Bare på den rekordv­ar­me 23. juli 2024 mis­tet isbree­ne 55 mil­li­me­ter i vannkvi­va­lent, fem gan­ger så mye som nor­malt, iføl­ge kli­ma­to­log Xavier Fett­weis fra Uni­ver­si­te­tet i Liè­ge, som har ana­ly­sert satel­litt­bil­der. Og det var bare én dag i en ukelang peri­ode der tem­pe­ra­tu­ren i gjen­noms­nitt lå rundt 4 gra­der over lang­tidsgjen­noms­nit­tet for den­ne peri­oden.

Smeltevann på isbre

Smel­tevann på en isb­re på Sval­bard.

Ten­den­sen til ras­ke­re smel­ting er sær­lig utpre­get på Sval­bard, men den fin­nes klart i hele Ark­tis. Tapet av is på land har i sin tur til­ba­ke­kob­lings­ef­fek­ter på kli­ma­et: isfritt land absor­be­rer mer sol­strå­ling enn is og snø og var­mes der­for opp enda ras­ke­re; i litt mind­re grad gjel­der det­te også for bar is sam­men­li­gnet med snø.

Smeltende iskappe, Storøya

Kan­ten av en liten iskap­pe på Storøya nor­døst på Sval­bard. Man­ge små smel­tevanns­ka­na­ler er syn­li­ge på over­fla­ten. Den våte fir­nen og blåi­sen absor­be­rer bety­de­lig mer sol­strå­ling enn tørr, hvit snø, noe som igjen fører til økt smel­ting. Det isfrie lan­det som duk­ker opp ved siden av iskap­pen, er også mye bed­re i stand til å omd­an­ne sol­strå­ling til var­me.

Et annet pro­blem er ring­vir­knin­ger på det mari­ne øko­sys­te­met: Sta­dig stør­re meng­d­er smel­tevann til­fø­res det tid­li­ge­re mer kla­re fjord- og kyst­van­net, som på grunn av sedi­ment­be­last­nin­gen blir mer og mer uklart og slip­per lite lys gjen­nom. Det­te påvir­ker igjen alge­veks­ten, som er avhen­gig av lys for foto­syn­te­sen.

Smeltevann ved isbre

Smel­tevann ved Mona­co­b­reen i Lief­defjor­den.

Men end­rin­ge­ne i det mari­ne øko­sys­te­met i Ark­tis er et annet tema. Mer om det snart.

Tilbake

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 01.12.2024 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php