En kveldstur i Adventdalen i juni kan være et besøk i paradiset, spesielt om man er interessert i fugler. Det er bare å sitte stille en stund i nærheten av ærfuglkolonien ved hundegården helt i nærheten av Longyearbyen. Dit kan man gå til fots uten våpen og uten stor fare å bli spist av større dyr, i hvert fall på denne årstiden når fuglene hekker.
Et stykke videre innover Adventdalen står saken litt annerledes til. Det er bare et inntrykk, men det ser ut til å være færre gjess en det pleide å være tidligere i nedre Adventdalen.
Et bilde fra juli 2022
Gjess i Adventdalen, 2022.
… og et bilde fra siste mandag (10. juni 2024).
Gjess (eller ikke) i Adventdalen, juni 2024.
Fugleinfluensa?
Bildene ble ikke helt nøyaktig tatt på samme sted, det ligger noen få kilometer mellom begge to (men begge steder pleide å ha mange gjess tidligere). Juni er ikke juli og 2024 og 2022 er to forskjellige år. Det er helt klart ikke snakk om data eller vitenskap, det er bare et inntrykk. Men inntrykket er likevel at det er færre gjess enn i tidligere år. Kanskje de dro direkte videre til hekkeområdene? Det var lite snø i mai i år, så det kan jo hende at det har å gjøre med det. Eller er det fugleinfluensaen som står bak det? Det er jo også en mulighet, når man tenke på at viruset skal ha drept ikke mindre enn en tredjedel av hvitkinngåsens Svalbardpopulasjon, i absolute tall 13.200 fugler, som Scotland’s Nature Agency skrev i oktober 2023.
Mange arter av mindre fugler
Men likevel er det liv overalt i tundraen, spesielt med tanke på mindre fuglarter, som denne lille bildesamlingen kanskje viser.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Øverst, fra venstre: hvit hvitkinngås. Det er ikke mange av dem, men de blir sett hvert år i Longyearbyen-området. I midten: myrsnipe. Til høyre: smålom.
Nederst, fra venstre: krikkand. I midten: svømmesnipe. Til høyre: snøspurv.
Det var også noen praktærfugl i området, men denne gangen fikk jeg ikke tatt bildet av dem.
Spesielt krikkand og svømmesnipe er blant artene som man ikke får se hver dag eller overalt på Svalbard. Nedre Adventdalen har helt klart et imponerende spekter av fuglearter, og en tur dit tidlig på sommeren lønner seg nok altid for folk interessert i fugler eller natur ellers.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.