spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Verdens gang i nord

Verdens gang i nord

Ingen nyheter på denne siden i en ukes tid eller kanskje mer – er det ingenting som skjer på Svalbard? Kanskje ingenting som forandrer verdens gang, men selvfølgelig er det alltid noe som skjer. Ikke bare korona. Det er en lang side! 😉

Korona, korona, korona

Korona er selvfølgelig den store saken, det gjelder også Svalbard. Selv om det har hittil ikke vært påviste infeksjoner i Longyearbyen eller andre steder, bortsett fra Hurtigrutens MS Roald Amundsen i fjor sommer. Men det ble for sikkherhets skyld heldigvis ingen kontakt mellom skipet og bosetningene denne gangen, så viruset reiste tilbake til fastlandet uten å bli satt i land.

Korona, Svalbard

Gjelder forstatt Svalbard og hele verden: Korona har oss under kontroll.

Det er fortsatt litt turisme i Longyearbyen. Noen reisende kommer fra fastlandet. Som kjent gjelder strenge hygieneregler. Men også fastboende som returnerer fra fastlandet kan gi skyss til viruset. Det var allerede et tilfelle hvor det viste seg at noen som kom hjem hadde hatt kontakt med en smitted person, men så langt ser det ut som om alt har gått bra. Og det finnes allerede noen få eldre folk i Longyearbyen som har fått den første dosen av vaksinen. Så også her vil lyset vende tilbake etter en lang og mørk polarnatt.

Det er klart at strenge regler gjelder fortsatt for internasjonale reisende, med karanteneplikt, krav til testing osv., noe som gjør internasjonal turisme faktisk umulig for tiden.

Korona: bedriftene sliter

Konsekvensene for lokale bedrifter er dramatiske. Det gjelder først og fremst turisme, men selskaper sliter også i andre bransjer. Og det kommer i tillegg at offentlig støtte har vært en vanskelig sak i mange tilfeller, også fordi Svalbard er underlagt Svalbardtraktaten og det er ikke alle lover og regler som gjelder automatisk her. Men mye er blitt gjort de siste ukene. Likevel er det mange som får bare håpe at situasjonen blir bedre om ikke altfor lenge, før korona tar knekken på jobber og bedrifter. Vintersesongen som er så viktig for mange bedrifter kan neppe forventes å kjøres som vanlig.

Korona, Svalbard: turisme

Skutergruppe på østkysten: ingen vet når det vil bli mulig igjen. Det er mange som venter.

Kull og strøm

Spørsmålet om energiforsyningen i Longyearbyen har vært diskutert i mange år. Saken er fortsatt sånt som berettet i desember. Kort sagt: det er klart at dagens energiverk sliter med å forsyne den voksende storbyen med strøm og varme. En ny løsning skal på plass, og det er neppe sannsynlig at den vil utelukkende bli basert på kull. Nå blir det etter hvert klart at det vil få konsekvenser for driften i gruve 7, den eneste norske kullgruven som fortsatt er i drift på Svalbard. Det er klart at Longyearbyen har sin historie som gruveby stort sett bak seg. Så langt har man regnet med å kunne fortsette å drive kull i gruve 7 til omtrent 2030, men det kan hende at det blir enda tidligere.

Gruve 7 ved Longyearbyen

Gruve 7 ved Longyearbyen: har fortsatt noen år foran seg, men slutten nærmerer seg.

(Mini)banken

Det er ikke bare kulldriften som avvikles på Svalbard. Også finansbransjen er i vanskelig farvann. Svalbards eneste bank ble stengt i desember, noe som man ser svært kritisk i Longyearbyen. Og minibanken hadde allerede vart ute av drift i en god stund. Noe er det et åpent spørsmål hvordan man klarer å forsyne Longyearbyen med kontanter. Problemene rundt dette spørsmålet forventes å øke når internasjonale besøkende vender tilbake til Longyearbyen, som er mer vant til å bruker kontanter enn mange nordmenn i dag. Det er snakk om en løsning i samarbeide med Coop Svalbard (Svalbardbutikken).

I egen sak (I): “Den arktiske onsdagen” er i gang

Online-foredragsserien “Den arktiske onsdagen” har begynt siste onsdag med en vakker og spennende presentasjon om Jan Mayen og Bjørnøya. Teamet fikk mange gode tilbakemeldinger. Birgit Lutz og jeg vil fortsette med denne serien i flere uker framover og det er fortsatt mulig å kjøpe billetter til foredragene som fortsatt står i kalenderen – klikk her for mer info. Foredragene er på tysk.

Den arktiske onsdagen

Foredragsserien “Den arktiske onsdagen” med Birgit Lutz og Rolf Stange er i gang.

I egen sak (II): Bok og poster “Svalbardhytter”

Det er flere prosjekter som jeg holder på med, men en av dem er nesten ferdig: prosjektet “Svalbardhytter” var opprinnelig tenkt å bli et poster, men det er nå blitt til en kombinasjon av et poster og en bok. Det er en presentasjon av 60 vakre hytter på Svalbard. Boka inneholder litt bakgrunn om hver av de på tysk, engelsk og norsk.

Svalbardhytter: Hammerfesthuset

Hammerfesthuset på Bjørnøya ble bygget i 1822. Det gjør det til det eldste huset på Svalbard som fortsatt står. Det er en av 60 hytter som blir presentert i boka og posteret “Svalbardhytter”.

Snart vil “Svalbardhytter” være tilgjengelig i webbutikken knyttet til denne hjemmesiden.

Tilbake
Siste modifikasjon: 15.01.2021 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php