Ingen nyheter på denne siden i en ukes tid eller kanskje mer – er det ingenting som skjer på Svalbard? Kanskje ingenting som forandrer verdens gang, men selvfølgelig er det alltid noe som skjer. Ikke bare korona. Det er en lang side! 😉
Korona, korona, korona
Korona er selvfølgelig den store saken, det gjelder også Svalbard. Selv om det har hittil ikke vært påviste infeksjoner i Longyearbyen eller andre steder, bortsett fra Hurtigrutens MS Roald Amundsen i fjor sommer. Men det ble for sikkherhets skyld heldigvis ingen kontakt mellom skipet og bosetningene denne gangen, så viruset reiste tilbake til fastlandet uten å bli satt i land.
Gjelder forstatt Svalbard og hele verden: Korona har oss under kontroll.
Det er fortsatt litt turisme i Longyearbyen. Noen reisende kommer fra fastlandet. Som kjent gjelder strenge hygieneregler. Men også fastboende som returnerer fra fastlandet kan gi skyss til viruset. Det var allerede et tilfelle hvor det viste seg at noen som kom hjem hadde hatt kontakt med en smitted person, men så langt ser det ut som om alt har gått bra. Og det finnes allerede noen få eldre folk i Longyearbyen som har fått den første dosen av vaksinen. Så også her vil lyset vende tilbake etter en lang og mørk polarnatt.
Det er klart at strenge regler gjelder fortsatt for internasjonale reisende, med karanteneplikt, krav til testing osv., noe som gjør internasjonal turisme faktisk umulig for tiden.
Korona: bedriftene sliter
Konsekvensene for lokale bedrifter er dramatiske. Det gjelder først og fremst turisme, men selskaper sliter også i andre bransjer. Og det kommer i tillegg at offentlig støtte har vært en vanskelig sak i mange tilfeller, også fordi Svalbard er underlagt Svalbardtraktaten og det er ikke alle lover og regler som gjelder automatisk her. Men mye er blitt gjort de siste ukene. Likevel er det mange som får bare håpe at situasjonen blir bedre om ikke altfor lenge, før korona tar knekken på jobber og bedrifter. Vintersesongen som er så viktig for mange bedrifter kan neppe forventes å kjøres som vanlig.
Skutergruppe på østkysten: ingen vet når det vil bli mulig igjen. Det er mange som venter.
Kull og strøm
Spørsmålet om energiforsyningen i Longyearbyen har vært diskutert i mange år. Saken er fortsatt sånt som berettet i desember. Kort sagt: det er klart at dagens energiverk sliter med å forsyne den voksende storbyen med strøm og varme. En ny løsning skal på plass, og det er neppe sannsynlig at den vil utelukkende bli basert på kull. Nå blir det etter hvert klart at det vil få konsekvenser for driften i gruve 7, den eneste norske kullgruven som fortsatt er i drift på Svalbard. Det er klart at Longyearbyen har sin historie som gruveby stort sett bak seg. Så langt har man regnet med å kunne fortsette å drive kull i gruve 7 til omtrent 2030, men det kan hende at det blir enda tidligere.
Gruve 7 ved Longyearbyen: har fortsatt noen år foran seg, men slutten nærmerer seg.
(Mini)banken
Det er ikke bare kulldriften som avvikles på Svalbard. Også finansbransjen er i vanskelig farvann. Svalbards eneste bank ble stengt i desember, noe som man ser svært kritisk i Longyearbyen. Og minibanken hadde allerede vart ute av drift i en god stund. Noe er det et åpent spørsmål hvordan man klarer å forsyne Longyearbyen med kontanter. Problemene rundt dette spørsmålet forventes å øke når internasjonale besøkende vender tilbake til Longyearbyen, som er mer vant til å bruker kontanter enn mange nordmenn i dag. Det er snakk om en løsning i samarbeide med Coop Svalbard (Svalbardbutikken).
I egen sak (I): «Den arktiske onsdagen» er i gang
Online-foredragsserien «Den arktiske onsdagen» har begynt siste onsdag med en vakker og spennende presentasjon om Jan Mayen og Bjørnøya. Teamet fikk mange gode tilbakemeldinger. Birgit Lutz og jeg vil fortsette med denne serien i flere uker framover og det er fortsatt mulig å kjøpe billetter til foredragene som fortsatt står i kalenderen – klikk her for mer info. Foredragene er på tysk.
Foredragsserien «Den arktiske onsdagen» med Birgit Lutz og Rolf Stange er i gang.
I egen sak (II): Bok og poster «Svalbardhytter»
Det er flere prosjekter som jeg holder på med, men en av dem er nesten ferdig: prosjektet «Svalbardhytter» var opprinnelig tenkt å bli et poster, men det er nå blitt til en kombinasjon av et poster og en bok. Det er en presentasjon av 60 vakre hytter på Svalbard. Boka inneholder litt bakgrunn om hver av de på tysk, engelsk og norsk.
Hammerfesthuset på Bjørnøya ble bygget i 1822. Det gjør det til det eldste huset på Svalbard som fortsatt står. Det er en av 60 hytter som blir presentert i boka og posteret «Svalbardhytter».
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.