På Svalbard begynner mørketiden så tidlig som sent i oktober og forrige søndag ble adventstiden åpnet med det tradisjonelle juletoget. Barna kaster brev med sine juleønsker inn i postkassen under gruve 3 (julenissegruva) ved Nybyen og så tennes juletreet i sentrum.
Juletreet i Longyearbyen.
Det er mye kulturelt som skjer i mørketiden. Litterære lesninger på forskjellige og delvis litt spesielle steder i Longyearbyen under kunstpausen er bare et av mange eksempler av det som foregår på denne årstiden.
Lesning i den gamle taubanesentralen i Longyearbyen under kunstpausen:
Elke Morgner leser utdrag av «Isens og mørkets redsler» skrevet av Christoph Ransmayr på tysk og norsk.
Den polske forskingsstasjonen i Hornsund ble plaget av en veldig nærgående isbjørn. Bamsen oppførte seg ganske aggressivt og så prøvde besetningen på stasjonen å skremme den bort, men uten hell. Bjørnen gikk til og med til angrep på en hund som måtte avlives senere av veterinæren som kom sammen med Sysselmannen fra Longyearbyen. Det er ingen overraskelse at folkene på stasjonen opplevde hendelsen som skremmende og dramatisk, og de hadde skytevåpen klar til bruk.
Det samme lavtrykket som også bragde mye dårlig vær til fastlandet opplevdes som en skikkelig vinterstorm i Longyearbyen på torsdag (05.12.). Vinden fikk hus til å riste og skredvarslinger ble sendt ut. Heldigvis gikk været over uten nevneverdige hendelser.
Ekspedisjonen til Børge Ousland og Mike Horn fikk mye oppmerksomhet i norske og internasjonale medier. Etter en lang og krevende ekspedisjon over drivisen i polhavet ble de to møtt av Aleksander Gamme og Bengt Rotmo. Nå er laget på tur sørover for å møte forskingsspiket Lance et sted ikke langt fra iskanten. Seilbåten som slapp Ousland og Horn ut i drivisen nord for Russland er tilsynelatende ikke en del av hentingsekspedisjonen. Ekspedisjonen setter pris på at det er ikke snakk om redning. I verste fall er Sysselmannens helikoptre i Longyearbyen nok innenfor rekkevide.
Mørketiden er en tid med mye aktivitet i skrivestuen hos spitsbergen-svalbard.no. Som hvert år hadde jeg en liten tur med offentlige foredrag for en uke siden – det var gøy, takk til alle som kom!
Så er det mange som spør hvorfor Svalbard-guideboka finnes ikke som ebook. Det er jo faktisk en idé som jeg har gått med i flere år, men det er ikke så lett. Bortsett fra en del tektniske spørsmål – jeg skal ikke plage leseren med flere detaljer her – må en ha et amerikansk skattenummer hvis en vil selge på de store internettplattformene, noe som er nok uungåelig i denne bransjen. I teorien bør det være lett å søke om et slikt nummer, og faktisk også å få det. Men i praksis ble søknaden min nå avslått for andre gang, til tross for at jeg hadde blandet inn en advokat spesialisert på slike søknader for å få det gjort. Det er jo også en måte å brenne en del tid, penger og motivasjon. Og sånt går tiden.
Mørketiden er en god tid for å fremstille noen panoramabilder og -sider med litt av materialet som jeg har samlet de siste årene. Det er bare så mye at det tar sin tid. Hvis du har lyst å reise litt rundt på Svalbard så kan du lett og uten kostnader sette i gang med disse linkene:
Andréeneset på Kvitøya. Stedet ble berømt etter restene til Andrée-ekspedisjonen ble funnet her i 1930. I 2018 fikk jeg endelig bilder i panoramaformat tatt på stedet. Det er jo ikke så ofte en kommer seg dit og så er det ikke heller uvanlig at en eller flere isbjørner rusler rundt der slik at man ikke kan gå i land …
Seligerbreen (ved siden av Monacobreen) i Liefdefjorden. Nytt land «takket være» klimaendringer og minkende isbreer.
Hamburgbukta på vestkysten, sør for Magdalenefjorden. En fin liten bukt som ble brukt av hvalfangere på 1600-tallet.
Kvedfjordbukta ligger sør for Hamburgbukta. Et vakkert stykke land som ikke får mye besøk.
Dunøyane og Isøyane er småøyer, men samtidig perler av arktisk natur på vestkysten, nord for Hornsund.
Diesetsletta er en vidstrakt kystslette nord for Kongfjorden. Man skal være litt heldig med været for å komme seg til slike steder.
Den som er interessert i Svalbards historie bør i alle fall ta en tur til Finneset sør for Barentsburg. Det var her den første radiostasjonen på Svalbard ble opprettet på samme sted som en av to hvalfangststasjoner på denne tiden.
Lyst på en ganske lang tur på Operafjellet til syvende og sist?
Panorama (skjermbilde) fra Nordre Isøya, på vestkysten nord for Hornsund. Det ekte panoramabildet som du kan snu rundt i finner du ved å klikke her.
Og selvfølgelig holder jeg alltid på med å oppdatere Svabard-guideboka eller gjobbe litt med andre prosjekter. Det er bare ikke nok tid for å få ting gjort på denne kanten, dessverre.
Snart har vi forresten nye skjærefjøler fra Longyearbyen og årets samling av Svalbard drivved bilderammer på lageret til nettbutikken! Det er en lang tur fra Svalbard til nettbutikkens lager og logistikkavdeling for alt som finner ikke plass i ryggsekken … de nye bilderrammene vil snart være tilgjengelige i nettbutikken.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.