spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Isbjørn i Longyearbyen

Isbjørn i Longyearbyen

Svalbard er isbjørnland, det har alltid vært sånn og vi har sett en tydelig tilbakevending siden arten ble totalfredet av Norge i 1973. Det har blitt mer og mer vanlig å se isbjørn også på vestkysten og i nærheten av bosetningene på Svalbard de siste årene. Også i 2019 har det vært isbjørner i nærheten av eller til og med i Barentsburg, Pyramiden, Ny-Ålesund og Longyearbyen – med andre ord, alle bosetningene på Svalbard (stasjonene kommer i tillegg).

Longyearbyen har nå fått julebesøk tidlig på torsdag morgen. En isbjørn ble sett rundt halv 7 i sentrale deler av byen. Den spaserte langs butikker, restauranter og bolighus.

Isbjørn, Longyearbyen sentrum

Isbjørn i Longyearbyen, torsdag kl. halv 7 tidlig.
Bilde © Marie Lørup Stenshøj.

Sysselmannen var raskt til stede og brukte helikopter for å skremme bjørnen mot Longyearbreen. Etaten valgte å følge bjørnen opp Longyearbreen, gjennom Fardalen og inn i Colesdalen for å være sikker at den er langt nok borte fra byen for å kunne utelukke umiddelbar fare.

Hendelsen viser at det er viktig å ta isbjørnfaren alvorlig. Dette gjelder alltid og overalt på Svalbard, men enda mer i mørketiden og tidlig på dagen når det er lite trafikk som blir oppmerksom på bamser i området før den eventuelt kommer inn i selve byen.

Tilbake
Siste modifikasjon: 27.12.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php