Februar måned kan være utrolig flott på Svalbard. Spesielt hvis været er litt mer stabilt enn det var i fjor. Da var det faktisk helt rottent, med flere varmeinnbrudd med regn og drittvær – beklager, jeg ville si mildvær, selvfølgelig.
Nå i år har det stort sett vært fint og kaldt i februar, med mye klar himmel og lite vind. Sola gjemmer seg fortsatt bak horisont og fjell, men fjelltoppene har begynt å gløde midt på dagen for mer enn ei uke siden. Vi har faktisk kunnet nyte de første solstrålene på nesen allerede! Det krever så langt en liten tur, siden det er ikke før 8. mars at sola når Longyearbyen som ligger nede i dalen. Da blir det fest i en hel uke – solfestuken.
Ikke mye aktivitet her på Longyearbyen Camping.
Gjennomsnittstemperaturen i februar var på -11,1°C, «bare» 5 grader over normalen som er definert som gjennomsnittet i perioden 1961-1990. Hele fem grader over normalen som er umulig å nå i nå i våre dager! Men uansett, en gjennomsnitt på -11,1 grader innebærer nok en del kulde og frost. Til og med lille Adventfjorden ser i noen dager ut som om den ville holde på med å fryse over, men det ser nok bare sånt ut. Det har jo ikke skjedd i mange år og det vil vel ikke skje i år heller, men det er i det minste litt isdannelse langs kysten her og der, spesielt i småbåthavna.
Is i Adventfjorden og sol på Hiorthfjellet og Adventtoppen.
Hvis du vil nyte sola så er det fortsatt å ta turen midt på dagen. Legger du ut senere så er det ikke mer en demring å få. Det skaper da nok veldig fine lysforhold det også, men nå er det sola som vi vil få se.
Ute tur med ski og hunder: snørekjøring i Adventdalen.
Hiorthfjellet, denne karakteren av et fjell på nordsiden av Adventfjorden, er et veldig populært sted i disse dager. Halvveis oppe på er ei hytte med noen store antennaer, et sted som er kjent som Telelinken her i Longyearbyen. Plasseringen er helt perfekt, på en sørvendt skråning med fantastisk utsikt over Adventfjorden. En utmerket plass for å få tak i noen solstråler!
Sol over Adventfjorden.
Det er fortsatt 20 kuldegrader i lufta, men vi nyter disse første solstrålene på den lille biten av huden som er faktisk eksponert …
Her nytes de første solstrålene!
… og den fantastiske stemningen som ligger over de frosne fjellene nå da sollyset vender tilbake i nord.
Solys på fjelltoppene i Nordenskiöld Land.
Det er ikke mye dyreliv her enda bortsett fra de få artene som tilbringer vinteren her lokalt, som fjellreven og reinsdyret. Det er jo noen ærfugler som pleier å overvintre i Adventfjorden og havhesten er ikke langt borte heller. For noen få dager mener noen å ha sett ei krykkje.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.