Den nye fotoboka Spitsbergen – kald skjønnhet har 227 bilder som tar leseren med på en lang reise rundt hele Svalbard. Turen går gjennom årstidene, vi får se dyrelivet og litt av øyenes historie en gang iblant hører også med.
Jeg tok bildene på utallige turer i en perioden av nesten 20 år mellom 2005 (da fikk jeg min første digitalkamera) og 2023. Mange uforglemmelige minner er knyttet til disse turene og dermed også til bildene, og hver gang jeg bestemte meg for et bilde som jeg skulle ha med i boka måtte jeg la 1000 bilder utenfor som kanskje like godt kunne vært med.
I selve boka skal bildene få fortelle sine egne historier. Det er ingen lang tekst i boka. Mine egne tanker, historier og minner skal ikke være i veien når du blar gjennom boka. Likevel vil jeg gjerne fortelle om noen av dem, og her er plassen å gjøre det. Kan hende det blir en liten serie hvis du er interessert. Vi får se.
Det første bildet: nordlyset
På 78 grader nord begynner året midt i polarnatten. Polarlyset er vel den vakreste delen av denne mørke (men likevel fine) årstiden.
Dermed var det klart at det første bildet i boka måtte bare bli et nordlys. Og jeg husker godt hvor stolt jeg var av mine første nordlysbildene! Et av dem fikk være med i den første utgaven i 2011. Men dessverre hadde jeg på ingen måte kontroll på alt som skal til for å få gode nordlysbilder. Jeg tørr si at det ble en rask utvikling i årene som fulgte, og i hvert fall mange kalde kvelder i Adventdalen (og andre steder), utstyrt med varme klær, fullformat kamera, gode lenser og stativ. Bildet jeg valgte for den nye utgaven fikk jeg i Adventdalen i 2019.
Det første bildet i den nye fotoboka Spitsbergen: kald skjønnhet:
nordlys i Adventdalen.
Hvis du ser nordlysbilder på internet eller i bøker og magasiner vil de often være mye lysere med veldig kraftige farger. Her ble det vel mest skrudd litt for mye på knappene under fremkallingen på datamaskinen. Det skjer fort, men da er inntrykket som bildet formidler ikke realistisk.
Bare dette første bildet i den gamle utgaven av fotoboka (2011) skulle vært grunn nok til å ta fatt i en ny utgave. Nå er den på plass, og denne gangen ble jeg fornøyd 🙂.
Det første sollyset
Tilbakekomsten av sola etter flere måneders polarnatt er alltid en stor begivenhet i arktiske strøk. I Longyearbyen, omkranset av fjell, er det ikke før 8. mars at man kan feire solfesten. Men andre steder på den samme breddegraden, uten fjell mot sør, kan det være flere uker tidligere. I Farmhamna, en fangststasjon på vestkysten, kunne vi feire solfest allerede den 20. februar under min periode der i 2022, og på denne dagen fikk jeg dette bildet:
Sola kommer tilbake til Farmhamna, 20. februar 2022.
Denne tiden i Farmhamna vil nok være en kostbar minne så lenge jeg bare kan huske noe i det hele tatt. Det er flere bilder fra Farmhamna og omgivelser som er med i den nye fotoboka Spitsbergen – kald skjønnhet.
Siden om Langeøya er kåret til ukens side. Langeøya er en liten øy i Bastianøyane i den sørlige delen av Hinlopenstretet. Siden har faktisk eksistert allerede i en stund, men nå har jeg tilføyd en del informasjon og flere bilder. Hvis du kan lese tysk vil jeg faktisk anbefale å besøke den tyske utgaven av denne siden som også har et spennende sitat fra Carl Koldeweys beretning. Koldewey var en tysk polarforsker som besøkte Langeøya i 1868.
Det er bare å komme i gang ved å trykke her og så finner du deg selv plutselig på Langeøya i Hinlopen 🙂
Jakten «Grönland» ble brukt av Koldewey under sin ekspedisjon i 1868.
Torsdag var den lengste dagen på nordhalvkulen. Denn gangen falt denne astronomiske situasjonen på den 20. juni fordi 2024 er et skuddår. Vangligvis er det den 21. juni som er denne store dagen (eller den 22. eller til og med den 23., det kan variere litt fra år til år)
Ærfugl på reiret ved hundegården i Adventdalen.
Nå er sommeren kommet til Svalbard. Ærfuglene og gjess holder på med å ruge og det er mye liv i koloniene. Her og der kan man allerede se de første kyllingene som begynner å oppdage den store verden utenfor reiret.
Det er sommer når stetten er gått
Det er «offisielt» snakk om sommer i Longyearbyen når stetten til sjampagneglasset er gått. «Sjampagneglasset» er et snøfelt på vestsiden av Operafjellet i Adventdalen. Det er 8 km øst for Longyearbyen men godt synlig fra byen.
Sjampagneglasset, et snøfelt på Operafjellet, på Søndag (16.6.) …
Når snøsmeltinga går framover løsner stetten seg fra kalken og så snart det har skjedd er det snakk om sommer på Svalbard. Det er populært å vedde på datoen til denne viktige begivenheten. I år gikk stetten på tirsdag, det vil si ganske tidlig; ellers skjer det gjerne senere i juli, helt avhengig av vær or snømeltingens framgang.
… og på fredag (21.6.).
Vårbudet i år mindre tallrik: snøspurvens tilbakegang
Mange i Longyearbyen har i år fått inntrykket at det er mindre snøspurv enn det ellers pleier å være. Snøspurven er Svalbards eneste sangfugl og så snart den ankommer etter vårtrekken i midten av april bringer hannens sangen glede til menneskene som nettopp har opplevd en veldig lang vinter.
Nå ble inntrykket at tallene er mindre bekreftet av forskere i NINA (Norsk Institutt for Naturforskning), som Svalbardposten skriver. Forskerne har en lang dataserie som nå dekker hele 27 år. Prosjektet omfatter 100 fuglkasser. Disse inneholder vanligvis mellom 40 og 60 reir, men i år var det faktisk vare 9.
Snøspurv i Adventdalen i begynnelsen av juni: i år er det mindre av dem.
Grunne for denne triste utviklingen er vanskelig å fastslå, men for avvekslings skyld kan den, ifølge NINAs ekspertene, ikke skyldes på klimaeindringene. En mulighet er at en del av populasjonen bukket under for ekstremvær under høsttrekken i fjor. Det var kraftige stormer rundt omkring Novaya Zemlya i oktober 2023, noe som passer med tanke på sted og tid. Fugleinfluensa og uvanlig kraftig kulde i grenseområdet mellom Russland og Kasakhstan er andre faktorer som kan være med.
Hvis det er snakk om en forbigående hendelse er det jo kanskje håp at populasjonen tar seg opp igjen snart.
En kveldstur i Adventdalen i juni kan være et besøk i paradiset, spesielt om man er interessert i fugler. Det er bare å sitte stille en stund i nærheten av ærfuglkolonien ved hundegården helt i nærheten av Longyearbyen. Dit kan man gå til fots uten våpen og uten stor fare å bli spist av større dyr, i hvert fall på denne årstiden når fuglene hekker.
Et stykke videre innover Adventdalen står saken litt annerledes til. Det er bare et inntrykk, men det ser ut til å være færre gjess en det pleide å være tidligere i nedre Adventdalen.
Et bilde fra juli 2022
Gjess i Adventdalen, 2022.
… og et bilde fra siste mandag (10. juni 2024).
Gjess (eller ikke) i Adventdalen, juni 2024.
Fugleinfluensa?
Bildene ble ikke helt nøyaktig tatt på samme sted, det ligger noen få kilometer mellom begge to (men begge steder pleide å ha mange gjess tidligere). Juni er ikke juli og 2024 og 2022 er to forskjellige år. Det er helt klart ikke snakk om data eller vitenskap, det er bare et inntrykk. Men inntrykket er likevel at det er færre gjess enn i tidligere år. Kanskje de dro direkte videre til hekkeområdene? Det var lite snø i mai i år, så det kan jo hende at det har å gjøre med det. Eller er det fugleinfluensaen som står bak det? Det er jo også en mulighet, når man tenke på at viruset skal ha drept ikke mindre enn en tredjedel av hvitkinngåsens Svalbardpopulasjon, i absolute tall 13.200 fugler, som Scotland’s Nature Agency skrev i oktober 2023.
Mange arter av mindre fugler
Men likevel er det liv overalt i tundraen, spesielt med tanke på mindre fuglarter, som denne lille bildesamlingen kanskje viser.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Øverst, fra venstre: hvit hvitkinngås. Det er ikke mange av dem, men de blir sett hvert år i Longyearbyen-området. I midten: myrsnipe. Til høyre: smålom.
Nederst, fra venstre: krikkand. I midten: svømmesnipe. Til høyre: snøspurv.
Det var også noen praktærfugl i området, men denne gangen fikk jeg ikke tatt bildet av dem.
Spesielt krikkand og svømmesnipe er blant artene som man ikke får se hver dag eller overalt på Svalbard. Nedre Adventdalen har helt klart et imponerende spekter av fuglearter, og en tur dit tidlig på sommeren lønner seg nok altid for folk interessert i fugler eller natur ellers.