Den velkjente isbjørnbinna «Frost» døde i fjor på langfredag sammen med ungen sin ved Vindodden i Sassenfjorden. Saken hadde tiltrukket mye oppmerksomhet (trykk her for å lese mer om hendelsen). Den lille isbjørnfamilien hadde kommet til et hytteområde på Vindodden og ble skremt bort av folk som oppholdt seg der på vanlig måte, som generelt gjerne inkluderer varselskudd med signalpistol og, hvis forholdene tillater det, bruk av kjøretøy som snøskuter eller helikopter som skaper en del støy. Bjørnene lå ut på svøm i fjorden men binna ble snart sett drivende død i vannet. Sysselmesteren ble tilkalt og sikret kroppen til Frost. Ungen begynte å oppføre seg aggressivt og måtte derfor skytes av Sysselmesteren.
Det ble snart kjent at Frost og ungen sin hadde blitt bedøvet 2 dager tidligere av polarinstituttets vitenskapsfolk, noe som led til spekulasjoner at bedøvelsen kunne ha bidratt til at binna døde. Det er meget uvanlig at isbjørn dør etter kort tid i vannet; vanligvis kan de svømme store avstander i iskaldt vann uten vanskeligheter.
Nå finnes det en obduksjonsrapport som Svalbardposten fikk se på kontoret til Sysselmesteren. Ifølge rapporten kunne man fastslå at bedøvelsen ikke var dødsårsaken. Det viste seg at Frost hadde pådratt seg betydelige indre skader inkludert brukne ribber, punktert lunge og blodtap i i buken. Frost skal ha dødd som følge av disse indre skadene.
Det er ukjent hvordan Frost pådro seg skadene, men et fall fra en bratt fjellside kan være en mulighet. Det fantes faktisk rykter om at noen kunne ha kjørt med snøskuter inn til siden på binna, men det er ingenting som faktisk tyder på det og det er en scenario som generelt virker veldig lite sannsynlig.
Vitenskaperne hadde foretatt bedøvelsen godt 2 dager før Frost og ungen døde i Tempelfjorden, 6-7 kilometer øst for Vindodden. Etter bedøvelsen hadde vitenskaperne ventet en stund og observert hvordan isbjørnene våknet og begynte å bli aktive igjen. Adferden deres skal ha vært normal og dermed blir det fra offisiell side utelukket at bedøvelsen kan ha bidratt til døden til Frost, inkludert en indirekte virkning ved å bidra til et fall.
En isbjørnfamilie i Isfjorden.
Det er mulig men ukjent om binna i bildet er Frost.
Hvert år blir et to- til tresifret antall isbjørner på Svalbard bedøvet for å ta prøver, vekt og størrelse og for å plassere en markering og delvis også sendere. Frost, kjent til vitenskapet under det litt mer nøkterne navnet N23992, hadde vært gjennom denne prosedyren flere ganger i sitt 18 år lange liv. Isbjørnforsker Jon Aars og kollegaer har vært med på å omtrent 1000 bedøvelser og man kjenner til 3 tilfeller hvor bjørner døde som følge av bedøvelsen. I tillegg finnes det et tilfelle til hvor det finnes en tidsmessig sammenheng uten at bedøvelsen kunne fastslås som dødsårsak. Denne typen forskning blir kritisert av miljøaktivister som mener at den medfører stor stress for dyrene.
Binna Frost var godt kjent til mange, blant annet fordi hun hadde gjort det til en vane å oppholde seg ved hytter og bosetninger. Hun ble også flere ganger omtalt i medier inkludert dokumentarfilmen «Dronning uten land» av Asgeir Helgeland. Filmen ble også oversatt til engelsk og tysk. Trykk her for å lese litt mer om Frosts eventyrlig og delvis tragisk liv på denne hjemmesiden.
Hennes vane å besøke hytter og bosetninger, noe som i mange tilfeller førte til betydelige skader på hyttene, var ikke veldig populær blant lokalbefolkningen, og det var ikke fritt for at noen tok nyheten om hennes død med lettelse.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.