Radioctiv? Cesium? Tapt? Det kan muligens få blodtrykket til å stige. Men vi kan slappe av, det er ingen fare.
Ligner på sak i Australia
Saken ligner på en hendelse i Australia i januar 2023 hvor en liten kapsel med cesium gikk tapt under veitransport over 1400 kilometer. Hvis man håndterer slike materialer på feil måte så er det faktisk stor fare for helse og miljø. Derfor satte man straks i gang med en stor leteaksjon og kapselsen ble faktisk funnet etter to dager.
Cesium-kapsel på Breinosa gikk tapt i 1984
En lignende cesium-kapsel gikk tapt på Breinosa i nærheten av gruve 7 øst for Longyearbyen på Svalbard. Det skjedde allerede i 1984, for snart 40 år siden. Nå ble saken tatt opp igjen i sammenheng med forberedelsene for å stenge gruve 7 i 2025. Saken ble også omtalt i Svalbardposten.
Forskjellen til saken i Australia: kapselen på Svalbard ble aldri funnet og den er fortsatt hvor den gikk tapt i 1984. Og den vil bli der i alle tider.
Gruve 7 og Breinosa: cesium-kapselen ligger under 300 meter fjell
(bildet ble tatt fra ruteflyet til Longyearbyen).
Radioaktiv cesium 137 i gruvedrift
Hva skjedde? En radioaktiv kilde som en kapsel med cesium 137 blir i sammenheng med gruvedrift eksempelvis brukt under leting av nye forekomster. Tanken er at intensiteten til strålingen registrert av måleutstyr plassert i en viss avstand er avhenging av kildens intensitet, dens avstanden til måleren og tettheten til fjellet mellom begge to. Dersom både kilden og avstanden er kjent kan man bruke resultatet for å beregne tettheten til fjellet, noe som forteller geologer noe om bergartene som finnes i området inkludert forekomster som eksempelvis kull.
Men det er ikke en del av den vanlige prosedyren å la cesiumkilden forsvinne i et borehull på 314 meters dypde. Og det var det som skjedde på Breinosa i 1984. Og kapselen ligger fortsatt i dypden nederst i borehullet.
Cesium-kapselen vil få ligge i fred
Det er ikke mulig å nå frem til kapselen nederst i borehullet uten veldig store kostnader. På den andre siden er det mer enn rimelig å annta at kapselen ligger godt og sikkert i sin posisjon uten fare for miljøet med over 300 m fjell over seg. Eksperter sier at det er ingen fare for at grunnvann kommer til å vaske cesium ut og det vil ta mange tusen år før erosjonen vil klare å fjerne så mye som 300 meter fjell.
På den andre siden står halveringstiden for radioaktiviteten i cesium som angis med 30,1 år. Det betyr at aktiviteten har allerede mer enn halvert seg siden 1984. Etter 10 halveringstider kan man generelt anta at eventuelt resterende mengder av radioaktive materialer neppe er påviselig og langt fra skadelig. Alt i alt har myndigheter og gruveselskapet konkludert med at cesiumkapselen skal få ligge i fred i borehullet. Men det ble besluttet å dokumentere saken slik at dens eksistens og posisjon vil være kjent i lang tid fremover. I tilfelle noen skulle komme på å drive en tunnel i fjellet nettopp der.