Det var veldig åpne ord som kom fra regjeringen ifølge NRK: Longyearbyen skal ha et mindre antall innbyggere, men en høyere andel av dem skal være nordmenn.
Longyearbyen (bildet: 17. mai) er en veldig norsk liten by, uansett den ganske internasjonale sammensetningen av populasjonen. Det er få om noen i det hele tatt som vil sette spørsmål på det – untatt kanskje selve regjeringen, som ser behov for å øke andelen av nordmenn blant innbyggerne. For å oppnå dette har regjeringen allerede tatt en del omstridte beslutninger som utlendinger i Longyearbyen opplever som diskriminerende, som å ta fra dem den lokale valgretten.
«Folketallet på øygruppen er for høyt, og kan ikke vokse mer og befolkningen må ha et høyere innslag av norske statsborgere», det er hvordan regjeringen beskriver målet, som NRK skriver. Nøyere sagt, er det statssekretær i justisdepartementet John-Erik Vika (Sp) som skal ha sagt dette.
Utenlandske statsborgere som bor i Longyearbyen har i de siste årene opplevd flere av regjeringens tiltak som diskrimerende. Beslutningen å nekte utlendinger den lokale valgretten, noe som de hadde hatt fra 2000 og frem til 2022, er bare ett eksempel for relevante tiltak i denne sammenhengen, men uten tvil et fremtredende eksempel.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.