«Tøffe tider» er selvfølgelig en veldig relativ beskrivelse av livet i Longyearbyen. Vi har et godt liv. Det er ingen bomber som faller fra himmelen. Bare regn. Men … regn! I mars! Ganske mye regn, og en god del av den hvite skjønnheten rundt omkring oss are borte nå.
Lavtrykkområdet som herjer i Nordatlanteren har suget mye varm luft nordover. Disse luftmassene tar vind, regn og varme med seg. Mye mer en man faktisk ville ønske seg.
Svalbard smelter.
Longyearbyen: regn og smeltevann har forvandlet noen av veiene i dammer og bekker.
Det var i hvert fall mitt inntrykk her i flere dager, uansett hvor du gikk og kikket. Vann komm fra himmelen, vann farger snøen først grå og så enda mørkere før den ble til vann og skapet sjøer på tundraen som lå mer og mer åpen. Vann gikk i elvene som egentlig bør ligge frosne i flere måneder fremover.
Gummistøvler var et godt valg for en liten spasertur, gjerne i kombinasjon med brodder, det er bare så jævla glatt noen steder.
Avløp måtte skapes mange steder for å forhindre flom.
Vanlig rutine i mai og juni, men absolutt ingen hverdagssak i mars.
For de som ville dra på tur i Svalbards winterwonderlandskap var nok det beste – om ikke det eneste – valget å legge seg på vent og finne et alternativ i byen til Svalbard faktisk er et winterwonderland igjen. Det har det ikke vært i flere dager, og det er det fortsatt ikke i skrivende stund. Vinteren vil uten tvil komme tilbake, i dag var det allerede snø istedenfor regn. Vinteren tar bare en pause, den er jo ikke borte for godt. Det vil bli kaldt igjen, og elvene og sjøene på tundraen vil snart fryse igjen.
Spørsmålet er om det vil komme nok snø for å lappe hullene i snøen i terrenget. Det får man bare håpe. Det er så mange som ønsker seg ut og på tur nå i mars og april, hovedvintersesongen på Svalbard.
Snøskutertraséer er blitt til slush og sjøer. Kjør du her har du en risiko for å bli sittende fast – og for å skade vegetasjonen under snø og vann.
Det er i mai at vårløsninga vil ta knekken på vinteren for godt.
Det er med god grunn at det ikke er lov til å kjøre på mark som ikke er både snødekt og frossen. Det er noen som har en ganske liberal framgangsmåte med hensyn til denne loven, spesielt mot slutten av sesongen eller under varmværsperioder som nå. Bildet viser hvordan resultatet ser ut, og det vil ta mange år uten videre forstyrrelser for å bli bedre igjen (Adventdalen ved siden av veien. Bilde tatt i juni 2019).
Spørsmålet vil sikkert komme om det er nå vær eller klima. Mitt kort svar: det er litt av begge to. Vær og klima er vanskelig å skille mellom når det er snakk om meteorologiske begivenheter. Begge to er forskjellige perspektiv, først og fremst på forskjellige tidsskalaer, på de samme fenomenene, som samlet beskriver atmosferens tilstand. Blant annet temperatur, nedbør, vind, lufttrykk og luftfuktighet, for å nevne de viktigste. Vær er det du kan se, føle og måle der og da. Hvis du samler observasjonene i mange år og blander dem sammen for a ekstrahere gjennomsnittsverdier osv, så tar du klimpaperspektivet.
Så det er vanskelig å si om denne ukens varme og våte dager ville ha skjedd uten klimaendringene. Vitenskapet har gjort viktige framskritt ved å bedømme slike spørsmål i de siste årene. Det ville vært spennende å høre hva ekspertene har å si om denne ukens meteorologiske begivenheter på Svalbard, og hva slags resultater deres modeller ville produsere.
Alt som jeg kan gjøre her og nå er å gjøre noen gjetninger på bakgrunn av det som vi vet om klimaendringer. Tendensen som de fører med seg for Svalbard er stort sett ganske klar: været blir mindre stabilt, det blir mer vind, mer nedbør og spesielt mer regn om vinteren.
Det er de som nå vil si at en dag eller to med regn var ikke noe ukjent for 100 år siden heller. Og det er jo sant. Men både frekvensen og intensiteten til slike episoder øker, og det er noe som klart kan knyttes til klimaendringene i vår tid.
Dermed er det rimelig å anta at klimaendringer har hatt en sterk innflytelse på værforløpet i denne uken på Svalbard. Det ville kanskje gå litt for langt å si at uten klimaendringene ville vi ikke hatt denne ukens forbigående vårløsning. Men man kan vel si at den med stor sannsynlighet ville vært kortere og mindre intens. Men faktisk har vi hatt regn og temperaturer omkring 5 varmegrader i flere dager. I midten av mars, på Svalbard!
Det finnes folk som har bodd her i mange år og som har sett mange vintrer komme og gå og som ser med forbauselse på alt som flyter og flommer i by og mark. Og alle de som kom opp nettopp denne uken for å oppleve Svalbards winterwonderland … vel, hva kan jeg si. Feil plass, feil tid. Jeg synes litt synd på dem.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.