Svalbard i den lyse vinteren, slik som den skal være. Snø, is og kulde. Så langt hadde det ikke vært noen av de beryktede lavtrykkområder med varmluft, temperaturer over null, regn og smeltende snø, til menneskenes og dyrenes stor glede.
Vinter på Svalbard. Pingoer i Adventdalen
Også til vår stor glede. Vi tok anledningen til flere vakre turer til å nyte naturen og livet ute i Longyearbyens nære og mindre nære omgivelser, på godt kjente og mindre godt kjente ruter.
Man lærer jo så lenge man lever, og det gjelder absolutt også i Arktis, eller kanskje enda mer. Jeg fant ut at en steinhaug gjemt under snø kan ikke anbefales å brukes som bremse etter en rask nedovertur på en bratt bakke. Det anbefales heller ikke å forlate snømobilen fremover med hodet (under hjelmen, helt etter forskrift) gjennom vindskjermen. Noe som jeg kunne faktisk ha tenkt meg før 😉 det var ikke på en av de vanlige turistrutene.
Men mindre eventyr som dette er en del av turlivet, og så lenge det ikke skjer noe utover en knust vindskjerm er det ikke noe farlig med et. Vi hadde noen fantastiske dager i Svalbardnaturen, slik som den skal være på denne årstiden.
Her følger noen inntrykk av disse turene mellom Longyearbyen, Nordmannsfonna og Tempelfjorden:
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.