Krav om koronatesting som gjelder alle reisende til Svalbard ser ut til å være litt av en spontan idé: i praksissen skaper den en god del vanskeligheter. Kravet ble innført siste fredag. Nå må alle som reiser til Longyearbyen ha negativ koronatest som må ikke være eldre enn 24 timer. Varsel om kravet ble gitt ikke før torsdag ettermiddag, bare noen timer før den trådte i kraft. Hverken Sysselmenner eller Longyearbyen Lokalstyre ble informert på forkant.
Det er så vidt mulig å få tak i hurtigtest på flyplassen i Tromsø, men teststasjonen skal snart nedlegges ifølge Svalbardposten. Dermed er det bare adgang til PCR-test, men da tar det gjerne opp til 3 dager til man får resultat, noe som åpenbart ikke holder mål i denne sammenhengen.
Koronatest kreves på reisen opp til Svalbard.
Fra offisiell side heter det at alle reisende at selv ansvarlig for å få testresultat på plass tidlig nok før avreise, noe som vil i praksis bety at man må planlegge reise med overnatting, uten garanti at det holder med det. Da spiller det neppe en rolle at man må selv betale for å bli testet.
Turoperatører i Longyearbyen varsler om permittering
Det finnes nesten ingen internasjonal trafikk til Longyearbyen. Reisende til Svalbard er bare fastboende og turister fra fastlandet, og sistnevnte kommer i tall som kan anses som homeopatisk sammenlignet med det bransjen var vant til til og med 2019. Store lokale turoperatører har nå varslet om permittering. Hurtigruten Svalbard snakker om å sende omtrent 40 av 100 delvis eller 100 % hjem, mens Svalbard Adventures permitterer 20 av 70 ansatte med 50 %. Det er usikkert nå disse kan begynne å jobbe igjen fullt. Vanligvis er februar starten av den viktige vinter-hovedsesongen.
Støtteordningene ikke realistisk
John Einar Lockert, leder i Svalbard Adventures, føler seg «holdt for narr», som han sier til Svalbardposten. Bedrifter taper adgang til offentlige penger ved å holde hoteller etc. åpent, mens det finnes tilbud om støtte til omstillinger, noe de fleste bedriftene for tiden ikke har økonomi til uansett. Spontane krav om koronatesting for reisende som siste uke opplever Lockert heller ikke som hjelpsom.
Reiselivet er i vanskelig farvann, og det er lite i sikte om gjør ting bedre.
Mange selvstendige guider står ute i storm og regn
Mange guider er ikke ansatte, men jobber på oppdrag, sesonbasert og gjerne for forskjellige oppdragsgivere. Det er disse som blir gjerne glemt når det er snakk om støtteordninger. Som andre selvstendige tjenesteytere opplever mange guider vanskelige tider. Mange prøver å finne løsninger i andre næringer, eller er avhengige av partner, familie og venner.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.