spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Svalbard guideboka pfeil
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Isbjør­ner flyt­tet bort fra Lon­gye­ar­by­en-områ­det

Isbjør­ner flyt­tet bort fra Lon­gye­ar­by­en-områ­det

Nok igjen ble det isbjørn­be­søk i Lon­gye­ar­by­en områ­det: først måt­te Sys­sel­man­nen skrem­me bort en bjørn som had­de prøvd seg på fle­re hyt­ter i Hior­th­hamn, på nordsi­den av Advent­fjor­den og bare 2,5 km bort fra Lon­gyear­ben.

Shopping Lompensenter Longyearbyen

Isbjørn på besøk i Hior­th­hamn ved Lon­gye­ar­by­en (arkiv­bil­de).

Sene­re kom ei bin­ne med unge inn i det sam­me områ­det. Den­ne gan­gen ble det raskt bestemt at dyre­ne skul­le flyt­tes bort. Etter en isbjørn had­de dødd under en lignen­de operas­jon tid­li­ge­re i år, noe som til­trakk mye kri­tikk både offent­lig og fra myn­di­ghe­ter, ble ruti­ne­ne end­ret den­ne gan­gen: nå var Jon Aars, Polar­in­sti­tuttets leden­de isbjørn­for­sker, per­son­lig invol­vert – sam­men med en dyre­le­ge, noe som har hit­til ikke vært en van­lig ruti­ne i slike til­fel­ler. Et annet medi­ka­ment ble brukt under bedø­vel­sen, bjør­nene fikk oksy­gen under trans­por­ten og et anti­dot slik at de våk­net ras­ke­re, som Aars for­tal­te til Sval­bard­pos­ten.

Beg­ge isbjør­ner skal ha det bra. Mora er ei bin­ne på 15 år med fle­re hundre kilo, men hun er i utgangs­punk­tet gans­ke tynn, de had­de nok fun­net noe mat før bedø­vel­sen. Ungen vei­er 49 og ser ut til å være i god form iføl­ge Aars.

Bin­na er kjent for å hol­de til i Isfjor­den. Der­for ble de bare flyt­tet til nordsi­den av Isfjor­den og ikke lengre bort, til Nord­aus­t­land eller Edgeøya, som Sys­sel­man­nen ellers plei­er å gjø­re nå de flyt­ter isbjørn bort fra Lon­gye­ar­by­en.

Tilbake

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 25.08.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php