spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Middeltemperatur i mars under normalen

Middeltemperatur i mars under normalen

I hele 111 måneder, siden november 2010, har gjennomsnittstemperaturen (per måned) i Longyearbyen vært over normalen. Ifølge Ketil Isaksen, seniorforsker i Norsk Meteorologisk Institutt, ble denne serie brutt nå i mars, som hadde en gjennomsnittstemperatur på -16,2 grader. Dette er 0,5 grader under normalen.

Is, Adventfjord

En kald mars måned: fersk is i Adventfjorden ved Longyearbyen.

En halv grad er kanskje ikke veldig mye, men likevel antar Isaksen at den kalde vinteren kommer permafrosten til gode: det tynne snødekket gjør at temperaturen i bakken synker for tiden betydelig, noe som skulle ha betydning i flere måneder framover.

Referanseperioden for den langfristige gjennomsnittsverdien er 1960-1990. Så snart det nåværende året er historie får vi en ny referanseperiode: 1990-2020. Den vil bringe mye høyere gjennomsnittstemperaturer på grunn av oppvarmingen som har nå vært tydelig i flere årtier. Dermed vil vi også se flere måneder igjen med temperaturer under den langfristige normalen. Men det vil da ha å gjøre med den nye statistikken. Selve temperaturøkningen i Arktis vil fortsette, etter alt å dømme. Målinger på Svalbard lufthavn viser at temperaturen i gjennomsnitt har steget med 5,6 grader siden 1961, sier Isaksen.

Iskart, Svalbard

Iskart, 01. april 2020. Ingen aprilspøk, men mye is.
© Norks Meteorologisk Institutt.

Men i mellomtiden er det verdt å ta en titt på iskartet som viser at det er godt med is nå på Svalbard. Det er fastis i mange fjorder og mye drivis som når helt sør til Bjørnøya.

Tilbake
Siste modifikasjon: 02.04.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php