Fjerningen av vraket til Northguider, reketråleren som gikk på grunn i Hinlopenstretet nord på Svalbard i fjord, blir enda mer forsinket. Operasjonen har vist seg å være enda vanskeligere enn man hadde tenkt, fordi skroget er enda mer skadet enn antatt, og dermed kan ikke operasjonen gjennomføres som planlagt.
Northguider ligger fortsatt på steiner nesten i fjæra ved Sparreneset sør for Murchisonfjorden. Rederiet er pålegget å fjerne vraket innen utgangen av 2019. Men det blir mer og mer tvilsomt om det er mulig i det hele tatt fordi polarnatten er ikke langt unna.
Northguider på grunn ved Sparreneset Hinlopen i august 2019.
Det var ikke før august at fartøyene til selskapet Smit Salvage kom til stedet, noe som ble møtt med offentlig kritikk. Deretter har vanskelige is- og værforhold ført til forsinkelser slik at det var ikke før nå i oktober at man klarte å sette vraket i en mer opprettet posisjon. Da viste det seg at skroget er lang mer skadet enn forventet. Det er en overflate på 5×12 meter som er rammet og dermed er det umulig å følge den opprinnelige fremgangsmåten for å fjerne vraket.
Nå må kystvakta, kystverket, rederiet Opilio AS, forsikringsselskapet og bergingsselskapet Smit Salvage komme opp med en ny plan. Men man kan tvile på om det blir mulig å få vraket fjernet i det hele tatt. Å utsette operasjonen til neste år ble allerede nevnt som en mulighet fra offisiell side. Men om Northguider fortsatt vil ligge tilgjengelig etter mange måneder med mye is og vær er et åpent spørsmål.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.