spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Isgrotten i Longyearbreen

Vårløsning – 4 uker for tidlig

I skrivende stunde – det er skjærtorsdag, 18. april – er inntrykket en får ute at hele Svalbard holder på med å tine bort. Denne april blir uten tvil den 101. måneden med en temperatur godt over gjennomsnitt.

Men mer om dette senere. Et resultat av denne irriterende værsituasjonen er at jeg har tid til å skrive litt, det var jo allerede en god stund siden …

Isgrotten – for 4 uker siden

… at vi tok turen til isgrotten i Longyearbreen. Det finnes jo isgrotter i mer eller mindre alle isbreer, og de i breene i nærheten av Longyearbyen er populære turmål blant både turister som tar guidede turer og fastboende. Du kan dra til isgrotten på Scott Turnerbreen i Bolterdalen med hundeslede eller på ski, du kan ta en fottur eller skitur opp til den på Larsbreen eller du kan ta en tur til isgrotten på Longyearbreen med alle transportmidler du kan tenke deg, inkludert snøskuter eller beltevogn.

Isgrotten i Longyearbreen

Isgrotten i Longyearbreen (midten av Mars).

Isgrottene er faktisk smeltevannskanaler, men det jo – vanligvis – ingen smeltevann om vinteren (det kan likevel skje at det danner seg smeltevann under og etter perioder med mildtvær, så vær obs på det). Avhengig av “terrenget” kan det være mer eller mindre lett. Av og til er det så trangt eller bratt at det blir rett og slett umulig, i hvert fall for vanlige folk, men andre grotter er mer besøkervennlige. Det varierer fra grotte til grotte og fra år til år. I alle fall er det en helt fascinerende opplevelse!

Isgrotte i Longyearbreen

Isgrotte i Longyearbreen.
Vanligvis legger jo ikke bilder ut som viser meg selv, men jeg like dette her 🙂

Tilbake
Siste modifikasjon: 18.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php