spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Svalbard tiner: snøsmelting i Longyearbyen

Svalbard tiner: snøsmelting i Longyearbyen

Snøsmelting – 4 uker for tidlig

Ja, det samme skrev jeg også i det siste innlegget. Det er ikke noe godt i det hele tatt. Ja, det har bestandig vært varmeperioder med plusgrader og regn på Svalbard året rundt, inkludert polarnatten og den lyse vintere i mars og april. Klimatet her er maritimt.

Men en hel uke på råd? I April, en måned som regnes som en av de mest stabile? Nei. Det er ikke normalt.

Værmeldinga Longyearbyen

Værmeldinga for Longyearbyen fra onsdag
(© Norsk Meteorologisk Institutt).

Det her der værmeldinga fra onsdag før påske. Bare plusgrader, og det begynte jo faktisk allerede på mandag. Det var bare i dag (lørdag) at det begynner å fryse igjen, sakte.

Longyearelva

Gravemaskiner måtte til for at Longyearelva ikke skulle flomme over veien.

Uansett hvor du ser hen i naturen, det er trist alle veier. Vårløsning og snøsmelting. Det er våt, tung snø og sjøer som vokser og vokser istedenfor hvite snøvidder. Elvene har begynt å gå opp, og tundraen kommer gjennom snøen til overflaten.

Snøsmelting i Bjørndalen

Tundraen kommer gjennom snøen,
her i Bjørndalen tidligere denne uken da det begynnte å smelte.

De måtte komme med gravemaskiner for å hindre Longyearelva å flomme veien. Dette er en vanlig prosedyre – men ikke i midten av april (det var på torsdag kveld)

Campingplassen er en sjø. Det var faktisk en som hadde slått leir der siste uke, men han flyttet fra stedet, skjønner ikke helt hvorfor …

Sjø på campingplassen ved Longyearbyen

Campingplassen ved Longyearbyen er en sjø.

Påskehelg med spørsmålstegn

Påskehelga har begynt, høysesong på Svalbard som i Norge ellers. Det er fullt på hotellene, og alle, turister og fastboende, skal ut på tur. Men forholdene er bare triste.

Snakk om riktig sted, men dårlig timing.

Istedenfor er gruve 3, museumsgruva, nå sikkert et populært sted å besøke. Det er et av få steder hvor du kan da en spennende tur nesten helt uavhengig av været. Så lenge veien er åpen er det bare å booke. Kanskje ikke den slags tur de fleste ser foran seg når de kommer opp til Svalbard, men likevel uten tvil spennende.

De driver fortsatt med snøskuterturer innover Adventdalen, selv om forholdene er marginale. Vi får håpe på bedring. Det skal bli kaldere igjen på søndag.

Gruve 3

Besøk i gruve 3, museumsgruva.

Vi får bare håpe at vintersesongen er ikke over nå. Hvis det bare blir koldere før hele snøen er gått!

Midnattssol: neste solnedgang i August

Det er ikke flere solnedganger her i Longyearbyen før i august. Den siste var på torsdag, nå er det midnattssol. Den neste solnedgangen vil bli den 26. august – klokka 00.05, så faktisk den 25. august, astronomisk setter er midnatt nå klokka 01 på grunn av sommertid.

Tilbake
Siste modifikasjon: 21.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php