spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Reise rapporter med fotogallerierArktisk blogg: Jan Mayen, Spitsbergen → Snøskutertur til Mohnbukta på østkysten

Snøskutertur til Mohnbukta på østkysten

Det er så vakkert rundt omkring Longyearbyen på denne årstiden, men uansett er det alltid spennende å komme seg litt bort fra storbyen 🙂 Vi tar anledningen, pakker sledene og setter kurs østover og inn i Adventdalen. Det er østkysten av Spitsbergen og spesielt Mohnbukta som frister.

Adventdalen

Utsikt over indre Adventdalen.

Det er kald, omkring 20 minusgrader som så ofte de siste ukene. Klart og stille.

Den store morenen til Rabotbreen kan være krevende terreng for den som sitter på en snøskuter for første gang. Det er noen svinger og bakker.

Rabotbreen

Død breis i morenen til Rabotbreen.

For oss er det et storslått og vakkert landskap. Bare målestokken er utrolig imponerende! Og så er det breis eksponert i dagen her og der. Isen smelter langsomt og denne prosessen skaper noen veldig flotte former og farger.

Nordmannsfonna

Nordmannsfonna.

Så følger Nordmannsfonna. Her få du en liten smakebit av hvordan det er å være et sted sentralt på Grønland eller i Antarktis. Det er selvfølgelig bare en miniaturversjon her på Nordmannsfonna, men det holder nok med det for de fleste.

Forvitret isfjell, Mohnbukta

Forvitret isfjell i Mohnbukta.

Etter en tur nedover på Usherbreen har vi nådd frem til Mohnbukta. Isen ligger fint og solid til langt ut i Storfjorden, faktisk så langt ut som vi kan se. Og det er en fantastisk utsikt her i dag, med Barentsøya og Edgeøya på hele horisonten mot øst. Det er flott å ta en liten tur ut på isen, en sving på vei nordover mot breen. Det ligger en del mindre isfjell fastfrosset i isen her og der.

Lunsjpause Mohnbukta

Lunsjpause i Mohnbukta.

Et fantastisk flott sted for en liten lunsjpause!

Så går turen videre til brefronten til Hayesbreen, landskapsmessig dagens høydepunkt. Den er spesielt vakker på en flott dag som i dag. Sola står lavt på himmelen nå, til slutten av mars, til og med midt på dagen og den kommer rett vei inn på brefronten. Fantastisk flotte farger, former og dimensjoner.

Brefront til Hayesbreen, Mohnbukta

Brefront til Hayesbreen, Mohnbukta (I).

Brefront til Hayesbreen, Mohnbukta

Brefront til Hayesbreen, Mohnbukta (II).

Og deretter … drar vi tilbake igjen, hjem. Det er 90 kilometer mellom oss og byen.

Veien hjem over Königsbergbreen

Veien hjem over Königsbergbreen.

Den fantastiske kveldslyset gjør tilbaketuren over Königsbergbreen og gjennom Sassendalen til en fornøyelse. Det må bare nytes, det er ikke langt igjen til det er ingen kveldslys igjen til og med midt på natten på Svalbard!

Kveldslys i Sassendalen

Kveldslys i Sassendalen.

Tilbake
Siste modifikasjon: 18.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php