spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Reise rapporter med fotogallerierArktisk blogg: Jan Mayen, Spitsbergen → Polardagens morgengry i Tempelfjorden

Polardagens morgengry i Tempelfjorden

Noen besøker et tempel for å finne lyset.

Vi besøker Tempelfjorden for å gjøre dette.

Eskerdalen, light of dawning polar day, mid February

Utsikt gjennom Eskerdalen. Sassendalen skimtes på langt hold
i polardagens morgengry i februar.

Starten til vår lille tur er nok litt humpete. Først må vi dra en bil ut av et dypt snøhull hvor noen tenkte å kunne snu. Det var ikke første gang at dette jævla hullet har lurt noen. Vi bør kanskje sette opp et skilt …

Tempelfjord, Isfjord

Utsikt over ytre Tempelfjorden mot Isfjorden.

Og så vil snøskuterne ikke helt som vi vil, noe som de like å gjøre ganske så ofte. Men til syvende og sist kommer vi oss avgårde. Det er nok litt frisk i dag, godt under 20 kuldegrader i Longyearbyen og visst ikke langt fra -30 i Sassendalen og Tempelfjorden. En kollega som var en tur til østkysten fortalte senere at temperaturen på breene dit lå på omtrent -40 … som sagt, det er litt frisk i dag.

Tempelfjorden fra Fjordnibba

Utsikt fraFjordnibba inn i Tempelfjorden.

Det er ikke bare lufta som er litt isete i dag, det samme gjelder fjorden. Fastisen strekker seg fra Fredheim innover Tempelfjorden, og til og med Sassenfjorden – bindeledded mellom Tempelfjorden og Isfjorden – viser klare tegn av isdannelse. Om dette ville bare fortsette i noen uker fremover …! Vi får se.

 Lukas nyter utsikten over Tempelfjorden

Lukas nyter utsikten over Tempelfjorden.

Vi nyter utsikten fra Fjordnibba og så tar vi en liten avstikker til Fredheim, den berømte hytta byggd av den enda mer berømte fangstmannen Hilmar Nøis fra og med 1924. Fredheim måtte flyttes litt oppover og bort fra kysten i 2015 på grunn av kysterosjonen som gikk raskt framover.

Vi nyter stedet, det fantastiske landskapet, kulden, isen, lyset og til syvende og sist varm suppe fra thermosen og så er det på tide å sette i gang med tilbaketuren. Dagene er fortsatt korte, men lyset kommer tilbake nå med voldsom fart.

Is i Tempelfjorden

Is i fjæra i Tempelfjorden.

Tilbake
Siste modifikasjon: 10.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php