Hvis du er på Facebook, kan du se en ganske dramatisk mobilvideo av et nærkontakt med en isbjørn i Pyramiden. Det er ikke kjent noen ytterligere detaljer, personen rakk å hoppe på en snøscooter i siste øyeblikk og kjøre vekk. Denne lenken fører til den korte videoen på Facebook.
For mye tekst? Hovedbudskapet: I Ny-Ålesund kan du bruke mobilen, men du kan ikke bruke Bluetooth eller WLAN. Det er viktig at alle tilkoblinger på ALLE relevante enheter er deaktivert!
Ny-Ålesund.
Hele saken
Ny-Ålesund har hatt mobilnett siden november 2023. Det ble innført fordi mange av forskerne og de ansatte i den lille byen i Kongsfjorden hadde ytret ønske om det, både av hensyn til arbeidet, sikkerheten i felt og privat bruk.
Problemet
Men den enes glede er den andres sorg: De følsomme måleinstrumentene på den geodetiske stasjonen til Norges geodetiske institutt (Kartverket) kan bli forstyrret av elektromagnetiske bølger fra mobile enheter. Derfor er det også forbudt å bruke de problematiske frekvensene mellom 2,1 og 2,5 GHz i Ny-Ålesund.
Den geodetiske stasjonen i Ny-Ålesund.
5G-mobilnettet kan bruke frekvenser i dette området, men må ikke. På grunn av manglende teknisk kompetanse kan jeg bare anta at sendemasten i Ny-Ålesund bruker frekvenser utenfor forstyrrelsesområdet.
Frekvenser
Bluetooth (2,402 GHz og 2,480 GHz) og WLAN (inkludert 2,412 til 2,472 GHz) er uansett helt innenfor det spekteret som er i alminnelig bruk, men som forstyrrer apparater i Ny-Ålesund og derfor er forbudt. Dette vet imidlertid ikke apparatene, som mobiltelefoner, kameraer, smartklokker, hodetelefoner, datamaskiner, skrivere osv.
Ettersom Kartverket gjentatte ganger opplever feil i driften av måleutstyret på den geodetiske stasjonen, er problemet nå igjen i offentlighetens søkelys – og ikke for første gang. I tillegg til Svalbardposten publiserte også det tyske teknologinettstedet Heise nylig en artikkel om temaet.
Løsningen
Selv om mobilnettet i Ny-Ålesund – vel å merke – ikke ble etablert for turister, men for byen, ser det ut til at turister som besøker byen med båt står for en betydelig del av problemet. Som så ofte ellers kan løsningen faktisk være ganske enkel: Mobiltelefoner kan brukes, men alle Bluetooth- og WLAN-tilkoblinger må deaktiveres. Hvis dette ikke er mulig, for eksempel med trådløse hodetelefoner eller smartklokker, kan ikke enhetene brukes i Ny-Ålesund. Hvis du likevel har dem med deg, for eksempel på et skip, må de forbli om bord, så lavt nede som mulig, i håp om at metallskroget vil bidra til å skjerme dem.
Dette gjelder for øvrig ikke bare i Ny-Ålesund, men i en radius på 20 kilometer rundt byen, det vil si i hele Kongsfjorden.
Internett i Ny-Ålesund? Det kan du – men bare via mobiltelefon eller kabel,
ikke via WLAN.
Svarte sauer
Det er nok mulig å kommunisere disse ganske enkle tiltakene til forskere og ansatte som oppholder seg i Ny-Ålesund over lengre tid, men det er en annen sak for turister som bare er på korttidsbesøk. Uoffisielt er det kjent at operatørene på de større skipene som seiler regelmessig i Ny-Ålesund, til tider viser likegyldighet, ignorerer alle anrop og ikke engang slår av WLAN-nettverkene om bord når skipene ligger i havn. Om passasjerene om bord blir gjort oppmerksom på forbudet og tiltakene som er beskrevet tydelig og i god tid, er i det minste tvilsomt.
På SV Antigua ble helt sikkert alle bedt om å slå av Bluetooth og WLAN.
Men hva med den store bøtta og de mindre seilbåtene?
Regulering?
Og som så ofte før er ett eller to svarte får nok til å bringe en hel flokk i vanry, og ropet om «regulering» av skipstrafikken i Kongsfjorden er allerede høylytt. Det skal ikke mye fantasi til for å se for seg at dette fort kan utvikle seg til en stengning av hele fjorden for allmennheten – ansvarlige politikere i den norske regjeringen avviste tross alt umiddelbart politiske tiltak og oppfordret de involverte til å finne en løsning.
Kommentar og forslag
Må vi gå for maksimal konflikt og kreve at Ny-Ålesund «velger mellom masseturisme og forskning» og etterlyse statlig regulering, slik Johnny Welle, direktør i Kartverket, gjorde i Svalbardposten?
Det kunne vært så enkelt om alle var med på å gjennomføre de nevnte tiltakene, det er egentlig ikke så mye å be om. De fleste skipene som besøker Ny-Ålesund viser at dette er mulig.
Og Kings Bay, som eier og driver byen og havnen, kunne legge press på de skipene som ikke føler behov for å leke i regnet. Det elektromagnetiske spekteret registreres, forstyrrelser blir raskt synlige, og i tvilstilfeller kan havnefogden aktivere WLAN- og Bluetooth-funksjonen på mobiltelefonen sin for å se om et tilstedeværende skip har satt opp tilsvarende nettverk. Og straff for den som fortøyer, og om nødvendig et fortøyningsforbud, ligger innenfor havnesjefens myndighetsområde, uten at det er behov for lovgivning. Dette burde være et klart budskap, og de som fortsatt er gjenstridige, vil bli utestengt. Kings Bay, hvorfor ikke?
Et bilde og en reportasje har gått sin seiersgang på sosiale medier i flere dager: Joshua Holko fra Australia, eier av Wild Nature Photo Travel, var sammen med en gruppe fotografer på den lille MS Freya (12 passasjerer) i Van Mijenfjorden da de observerte et helikopter fra forskningsskipet Kronprins Haakon som jaget en isbjørn på rundt tre kilometers avstand. Dette er en vanlig prosedyre som brukes av forskere for å komme innenfor skuddhold for å bedøve, undersøke og merke isbjørn.
Holko beskriver prosessen slik (den engelske originalteksten fra 20. april finnes på Holkos Facebook-profil) «Jeg dokumenterte denne motbydelige scenen med såkalte ‘forskere’ som trakasserte og jaget en isbjørn med helikopteret sitt. Denne bjørnen hadde vi observert på mer enn 3 km avstand, der den hvilte fredelig og gikk på isen. Da helikopteret kom, fikk bjørnen panikk. Deretter jaget de den uopphørlig i lav høyde i mer enn tretti minutter før de lyktes med å skyte den nå helt utmattede bjørnen. Bjørnen var vettskremt og løp for livet.»
Isbjørn og helikopter, fotografert av Joshua Holko under den beskrevne hendelsen i Van Mijenfjorden fra en avstand på rundt tre kilometer.
Flere kommentarer følger i den opprinnelige artikkelen.
Praksisen med å jage og bedøve isbjørn med helikopter i vitenskapelig øyemed har blitt kritisert mange ganger opp gjennom årene, men så langt uten at det har fått konsekvenser. Den aktuelle saken får nå stor medieoppmerksomhet, også i redaksjonelle medier som NRK og selvsagt Svalbardposten.
Slike hendelser blir sjelden offentliggjort fordi de finner sted i svært avsidesliggende strøk og derfor sjelden blir observert av tilskuere. Holkos beskrivelse og bilde ville sikkert ha vakt stor oppmerksomhet allerede for noen år siden. Men hendelsen fremstår nå som desto merkeligere ettersom de svært strenge avstandsreglene som ellers gjelder for alle (500 meter fra februar til juni, ellers 300 meter) ble innført på Svalbard i år. Holko selv forklarte i et senere bidrag at hans mål ikke var å bruke ett klagepunkt til å hevde retten til et annet klagepunkt, men at målet alltid må være å sikre beskyttelse av og respekt for isbjørnen, og at de nye reglene ikke ville vært nødvendige i tilfelle turistobservasjon. Men man kan absolutt stille kritiske spørsmål til vitenskapelig praksis. Forfatteren av denne artikkelen er enig i dette.
Holko formulerte dette på følgende måte i en annen artikkel fra 24. april: «Naturfotografering av isbjørn trenger ikke vidvinkelobjektiv for å være kraftfullt, følelsesladet og dramatisk. Det som kreves, er forståelse og respekt for dyrelivet. Dyrelivet FØRST. Fotografering kommer i andre rekke. Dette er ikke en sammenligning mellom vitenskap og turisme. Det er ikke hensikten. Dette er en sammenligning mellom metoder. Hvordan isbjørner kan engasjeres med respekt, eller som i tilfellet med den nylige helikopterhendelsen av forskere, uten respekt som unødig stresser dyret. Jeg er ikke imot vitenskapen om isbjørn. Jeg er imot invasive, stressende metoder som å jage bjørner fra helikopter.»
Avstandsreglene gjelder for alle, og det er lite sannsynlig at dette vil endre seg med det første, og en mer etisk basert tilnærming til forskning er heller ikke i sikte. Men debatten om dette er igjen i verden, og alle som ønsker å bidra til å gjøre den effektiv, kan nå til og med signere et opprop på Change.org som ble startet etter den aktuelle saken.
Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte nylig nye tall for folketallet på Svalbard. Ifølge tallene bodde det 2556 personer i de norske bosetningene på Svalbard (Longyearbyen, Ny-Ålesund) per 1. januar 2025, en nedgang på 61 personer sammenlignet med året før.
Regjeringen vil neppe være fornøyd med at nordmenn er overrepresentert blant dem som har flyttet: Hele 50 av 61 (ca. 82 %) har norsk pass. I Longyearbyen og Ny-Ålesund bor det ifølge de siste tallene til sammen 2556 personer, blant dem 1626 nordmenn (63,6 %). Og den norske andelen av befolkningen vil trolig synke ytterligere når gruve 7, den siste norske kullgruven på Spitsbergen, stenger til sommeren, ettersom nordmenn også er uforholdsmessig sterkt representert blant gruvearbeiderne. Dette vil ikke regjeringen være fornøyd med, ettersom en høyere andel nordmenn på Svalbard er et politisk mål.
I Longyearbyen og Ny-Ålesund bodde det offisielt 2556 personer 1. januar 2025.
En interessant utvikling ser man også i den utenlandske befolkningen: Mens thailendere (nå 113) i mange år lå på andreplass etter nordmenn, har de nå blitt forbigått av filippinere (127). På fjerdeplass kommer tyskere (94) og på femteplass russere (67).
Stikkord russere: I januar bodde det 297 personer i Barentsburg og Pyramiden, det laveste antallet siden befolkningsstatistikken begynte i 2013. Blant disse 297 er det også en del ukrainere.
Nyheten om en fremtid for gruve 7 som museum var en aprilsnarr (og tydelig gjenkjennelig som en slik, håper jeg, ikke sant?) – mens dette her høres kanskje enda mer ut som en ganske absurd aprilsnarr, men det er det ikke: Tollsatsene som den amerikanske regjeringen som kjent har innført, rammer også Svalbard og Jan Mayen.
Men ikke fordi de automatisk faller inn under dem på grunn av at de er en del av Norge, ettersom de er underlagt egne tollsatser. Mens Norge er underlagt en toll på 15 %, vil eksporten fra Svalbard og Jan Mayen til USA bli underlagt en toll på 10 %, ifølge NRK.
Den gode nyheten er at eksportøkonomien i Longyearbyen og Olonkinbyen (stasjonen på Jan Mayen og den eneste «bosetningen» på øya) faktisk likevel slipper relativt lett unna sammenlignet med mange andre land: Det finnes rett og slett ingen eksportøkonomi på disse eller andre steder på disse øyene. Svalbards eneste eksport av betydning hittil har vært kull, som ikke har blitt solgt til USA i nyere tid. Og på Jan Mayen er det uansett ingen sivilbefolkning, bare en stasjon, og derfor ingen økonomi i det hele tatt.
På Jan Mayen er det akkurat så mye eksportøkonomi som du kan se på dette bildet:
ingen i det hele tatt.
Spitsbergen og Jan Mayen er ikke de eneste avsidesliggende øyene uten eksportøkonomi som den amerikanske regjeringen har innført toll på. Ifølge den tyske nyhetssiden Spiegel online omfatter dette også de subantarktiske øyene Heard og McDonald samt Norfolk Island utenfor Australia.
Kommentar
Hvis noen har en forklaring på hvorfor dette kan gi mening (selv om man ser bort fra den grunnleggende fornuften eller tullet med tollsatsene), vil jeg gjerne høre den. Jeg har ingen anelse om det.
Bare noen få inntrykk av den vakre arktiske vinteren, uten mange ord.
En tur til Dunérbukta på østkysten. Frysende kaldt, rundt -25 grader. Og en liten påminnelse om hvorfor du alltid bør ha med deg en spade i snøen (den andre grunnen er selvfølgelig skredfaren).
Så sent som i forrige uke ble nedleggelsen av gruve 7, Norges siste kullgruve på Svalbard, som opprinnelig var planlagt til neste sommer, diskutert ikke bare i Longyearbyen, men også i politiske kretser i Oslo.
Men etter at geologer nylig oppdaget fotsporene etter en pantodon i gruven, reagerte myndighetene raskt på sensasjonen: nå planlegger man å søke om å få gruve 7 på UNESCOs verdensarvliste og å gjøre gruven om til museum, slik at det oppsiktsvekkende funnet kan vises frem for publikum permanent.
Usynlig ved første øyekast, men en sensasjon for geologer:
Spor av en Pantodon i gruve 7.
Pantodonen, et pattedyr fra paleogen (tidlig tertiær), kullalderen på det sentrale Spitsbergen, er det eldste beviset på et pattedyr i denne delen av Arktis. Rester av trestammer, røtter og greiner kan også sees i området.
Vev av grener og røtter i gropen 7.
Gruve 7 har altså en fremtid utover denne sommeren som alle, inkludert de som ikke nødvendigvis støtter kullgruvedrift, kan se frem til.