spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Kalender 2025: Svalbard & Grønland pfeil
Marker
HomeArktisk blogg: Jan Mayen, Spitsbergen → Årets sis­te blogg «Sval­bard under seil»

Årets sis­te blogg «Sval­bard under seil»

Turens sis­te dag, og der­med den sis­te dagen «Sval­bard under seil» i 2024. Det var Ekm­anfjor­den og Dick­son­fjor­den som sto på pro­gram­met. Vi begyn­te med en tur på Flin­thol­men, en ekte ark­tisk natur­per­le.

Så var det Dick­son­fjor­den. Jeg had­de en sånn følel­se. Det var jo fort­satt isbjørn som sto på ønskel­is­ten. Og … yes, vi fikk se isbjør­ner, tre av dem! For en flaks! Det var man­ge ombord som ble vel­dig gla­de. De var gans­ke langt bor­te, så det ble nok ingen bil­der av ver­dens­rang, men det er jo sel­ve opp­le­vel­sen som er vik­tig, det å ha sett isbjør­nen i sitt rike. Distan­sen var for øvrig gans­ke nøyak­tig 500 m, med and­re ord det som kre­ves fra og med 2025 om våren (den lov­li­ge distan­sen fra og med juli er 300 meter).

Noen timer sene­re var vi til­ba­ke i Lon­gye­ar­by­en og der­med var den­ne vak­re turen over. Nå var det bare å si takk for turen og far­vel. Det var litt trist på fle­re måter. Det var den aller­sis­te turen for meg på gode gam­le Anti­gua på Sval­bard, etter fle­re enn 30 turer siden 2010. Det ble man­ge mil vi reis­te sam­men, men nå er det slutt med den­ne rei­sen i Sval­bards far­vann. Men vi sees nok snart, om bare noen uker, på fast­lan­det 🙂

Og det var den sis­te seil­tu­ren på Sval­bard under dagens regel­verk. Mye vil bli anner­le­des nes­te år (trykk her for å lese mer om det). Uto­ver avstands­krav til isbjørn blir det dras­tis­ke inns­kren­knin­ger på hvor det vil fort­satt være lov å gå i land. Det vil fort­satt bli fine turer, men mye vil være anner­le­des. Kan­skje til og med bed­re, på en måte. Mind­re press på å sei­le til områ­der langt bor­te. Mind­re avstan­der, mind­re sjø­mil. Mer tid for opp­le­vel­ser. Det er jo i seg selv ikke verst. Men vi skul­le gjer­ne selv ha bestemt hvor­dan vi skal kjø­re våre turer, i mot­set­ning til noen idio­ter langt bor­te (bekla­ger, men det lig­ger rett og slett svært lite kom­pe­tan­se i de nye reg­le­ne, de ble helt klart skre­vet av kon­tor­folk og ikke fra folk med lokal kom­pe­tan­se og fel­t­erfa­ring).

Det er der­for et stort stykke Sval­bard som vil gå tapt for de aller­fles­te fra og med 2025, spe­sielt for dem som har fer­det rundt om øyri­ket i man­ge år og kjen­ner stedet godt. Vi har gjort gans­ke mye på den­ne sis­te turen nå, vi var på steder om Fjer­de­breen på ves­t­kys­ten, Idun­nes­et i Wahl­enberg­fjor­den, Zei­pe­lod­den i Pal­an­der­buk­ta og Mof­fen. De vil, i lik­het med vel­dig man­ge ilands­tig­nings­plas­ser spredt over vel­dig store områ­der på Sval­bard, gå tapt for det aller­fles­te – med mind­re du er på pri­vat tur. Og det er jo nes­ten en spøk i seg selv. Hvem kom­mer til slike stede­ne på pri­vat tur? Jo, det fin­nes vel noen få.

Jeg er vel­dig tak­knem­lig for å ha seilt rundt Sval­bard i man­ge år og for å ha vært på man­ge steder i de aktu­el­le områ­de­ne.

Tusen takk Anti­gua! Tusen takk for a ha vært en stor og vik­tig del av den­ne lan­ge, gle­deful­le rei­sen! Ski­pet og men­nes­kene som gjor­de alt det­te mulig, alle som har vært en del av rei­sen og som har gjort sitt for å gjø­re den til den fine opp­le­vel­sen som den var. Ha det bra, på gjen­syn!

Bil­de­gal­le­ri Isfjor­den: Ekm­anfjor­den & Dick­son­fjor­den – 22. sep­tem­ber 2024

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Tilbake

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 24.09.2024 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php