En ny energiforsyning for Longyearbyen har vært gjenstand for debatt i mange år allerede. Det gamle kullkraftverket har gått vel over siste bruksdato. En ny, solid og forsvarlig energiforsyning skal komme på plass så snart det lar seg gjøre. En rekke forskjellige ble diskutert gjennom årene.
Nå ble endelig en avgjørelse tatt. Resultatet vil kanskje overraske noen, men når man tenker seg om vil det sikkert overbevise fordi det faktisk er basert på metoder brukt av naturfolk i hundrevis av år, noe som passer godt til den lille arktiske bosetningen.
Det nye kraftverket vil være basert på biomasse. Knepet er at det nye systemet vil bli fôret med lokale ressurser, nemlig med reinsdyrmøkk, nettopp som nomadene som bruker kamelmøkk.
Longyearbyen vil få et nytt energiverk som vil fyres med reinsdyrmøkk.
Avgjørelsen er basert på tellingen av Svalbardrein i 2019, hvor det kom fram at det finnes i overkant av 22000 dyr, flere enn tidligere antatt. Reinsdyrene gjør neppe noe annet enn å foredle tundravegetasjon til konsentrert energi døgnet rundt, noe som betyr at det finnes mer enn nok av denne miljøvennlige og lokale energikilden. I tillegg er det en foredel at møkken tørker raskt i det tørre høyarktiske klimaet.
Teknologi som kan brukes til å samle reinsdyrmøkk automatisk er under utvikling, basert på automatiske støvsugere som mange bruker hjemme. Disse automatiske møkksammlere skal være på plass når det nye energiverket står klar til bruk.