Det er nesten umulig å finnde et sted å bo i Longyearbyen. Sånt sett var situasjonen faktisk bedre i 2020 og 2021 når noen flyttet bort og andre ikke kom opp i det hele tatt på grunn av koronasituasjonen, men nå går vintersesongen i full fart igjen og mange sliter med å finne innkvartering.
Det har aldri vært lett eller til og med billig å finne en leilighet i Longyearbyen, men boligmarkedet ble mye vanskeligere etter snøskredet i desember 2015 som tok 11 hus. To mennesker døde denne gangen i snømassene, blant dem et barn. Etter skredet ble en ny risikovurdering tatt og deretter måtte flere adresser med over hundre leiligheter oppgis. Mye ble gjort med skredsikring på Sukkertoppen hvor skredet kom fra denne gangen, men likevel finnes det adresser i Longyearbyen hvor man må regne med midlertidig evakuering i værforhold som medfører økt skredfare, som i Nybyen nå i februar.
Skredsikring ved foten av Sukkertoppen rett ved siden av et boligområde i sentral beliggenhet i Longyearbyen.
I tillegg ble flere hus ødelagt under en brann i september 2022. Ingen ble direkte skadd, men situasjonen var dramatisk og brannen kunne ha tatt liv. Flere av beboerne mistet alt de hadde.
Flere hus i sentral beliggenhet i Longyearbyen gikk tapt i en brann i september 2022.
Nå bygges det flere steder i Longyearbyen, spesielt på Elvesletta mellom sentrum og Longyearelva. Besøkere kan få inntrykk av en voldsom vekst, men faktisk holder man fortsatt på med å kompensere tapene siden 2015.
Bygging foregår i Longyearbyen, men byen vokser bare tilsynelatende. Faktisk er tapene siden 2015 fortsatt ikke kompensert.
Problemet var mindre synlig i noen år på grunn av korona, men nå er den viktige vintersesongen i full sving. Som i fiskeindustrien på fastlandet er det behov for mange sesonale ansatte for å holde det gående på nivået som aktørene ønsker. Men nå sliter mange bedrifter med å finne innkvartering til sine ansatte. Det er ingen nøyaktige tall, men NRK antar at det er snakk om et behov for et tresifret antall sesonale ansatte som trenger et sted å bo. Noen aktiviteter varsler at ellers må de kutte aktiviteter.
Statsbygg og Store Norske er blant Longyearbyens største aktører på boligmarkedet. Hos Statsbygg prioriterer man ikke å hjelpe de private. Hos Store Norske heter det at man vil hjerne hjelpe så godt som mulig, men det er vanskelig så lenge det er mangel på kapasitet.
Dermed er det fortsatt mange sliter på husjakten og andre som sliter på byggeplassen. Men det vil ta flere år til boligmarkedet vil bedre seg og det vil nok fortsatt være dyrt å finne en leilighet uansett.