Jeg hadde selvfølgelig allerede gått en stund med tanken om å skrive noe her. Men livet i Farmhamna foregår for det meste offline og det er godt.
Og nå er verden forandret på en forferdelig måte. Farmhamnas innbyggere (vi er for tiden 2 her) er fullstendig i sjokk over nyhetene. Det føles helt galt, rett og slett ingen plass hjemme, å skrive uansett om naturens skjønnheter og om det enkle, gode livet på en fangststasjon mens verden er i brann andre steder.
Det er litt i overkant av 40 kilometer til Barentsburg. Det hender at vi kan se byens lys reflektert på lave skyer. Det er ikke langt i det hele tatt. Barentsburg er, som kjent, en russisk gruveby, men det er mange ukrainere blant de 300-400 innbyggere. Så langt lever russere og ukrainere i fred med hverandre i den lille byen i Grønfjorden, i hvert fall så langt man vet. Det gjelder også i tiden fra og med 2014, da Russland okkupert Krim-halvøya og skapte en dødelig konflikt i Ukrainas østlige regioner. Men hvordan går det i Barentsburg nå? Hva tenker og føler menneskene som bor der nå, naboer og kollegaer fra land som nå er i åpen krig med hverandre? Det går utover mine forestillingsevner. Sysselmester Lars Fause er rutinemessig i kontakt med Barentsburg og han beretter om en «god og normal dialog», uten å gå inn i videre detaljer.
Så jeg avslutter denne februarens bidrag på denne siden med dette bildet, som blir for tiden ofte delt i sosiale medier for å gi uttrykk for forferdelsen over situasjone, protest mot den russiske krigen mot Ukraina og avsky mot de ansvarlige.
For noen uker ble det plutselig brudd på en av de to sjøkablene som forbinder Svalbard med fastlandet. Saken har tiltrekket mye oppmerksomhet også utenfor Norges grenser (klikk her for å lese mer om saken). Saken er fortsatt på ingen måte oppklart, men i mellomtiden har Space Norway som driver kabelen vært i området sammen med Troms politidistrikt. Med hjelp av et fjernstyrt undervannsfartøy kunne man samle første data.
Ifølge NRK har politiet meddelt at informasjonen som foreligger tyder på at det er menneskelig aktivitet som står bak bruddet. Naturlige årsaker ser ikke ut til å spille en sentral rolle.
Det å bruke telefonen på Svalbard er litt mindre tungvint i dag enn dette bildet illustrerer.
Og det er mye mer enn bare å prate som er mulig i dag.
Men nesten ingenting går uten sjøkabelen til fastlandet.
Ingen detaljer angående selve skaden eller hvem som kan være ansvarlig ble offentligjort utover det at det finnes så langt ingen mistenkte. Det er heller ikke offentlig i hvilken dypde skaden skjedde. Seksjonen det er snakk om er omtrent 100 km lang og inkluderer både den relativt grunne sokkelen på Spitsbergens vestkyst og dyphavet.
Det er faktisk ikke den 2 cm tykke hovedkabelen som er skadet men strømforsyningen.
Det er panlagt å få kabelen/strømforsyningen reparert i løpet av våren eller sommeren.