spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Vann i gruve 7

Vann i gruve 7

Det var nok det siste helgs ekstremt varmt vær som nå gir Store Norske trøbbel i gruve 7 ved Longyearbyen. Gruve 7 er den siste norske produktive kullgruve på Svalbard.

I utgangspunktet er vanninntrenginger ikke noe uvanlig i Svalbards kullgruver, som i mange tilfeller ligger delvis under isbreer. Gruve 7 ligger delvis under Foxfonna, som “forsyner” gruva med smeltevann i smeltesesongen, så pumper er i drift hele sommeren. Men denne gangen ble det bare for mye.

Vanninntrenging i gruve 7

Det er ikke helt uvanlig med vanninntrenginger i kullgruver på Svalbard. Her holdes til og med en båt klar til å ferdes i områder med mye vann (bildet viser Svea Nord).

For tiden er det driftshvile i gruve 7. Etter planen skulle produksjonen starte opp igjen den 17. august, men det blir nå etter alt å dømme senere. Utstyr og folk fra Sveagruva og fastlandet skal nå hjelpe å få kontroll på situasjonen og gruven i produktiv stand igjen.

Kull fra gruve 7 blir hovedsakelig brukt til å forsyne kullkraftverket i Longyearbyen, men en del eksporteres. Ifølge Store Norske er det nok kull på lager i Longyearbyen for å holde kraftverket gående i 5-6 måneder.

Tilbake
Siste modifikasjon: 29.07.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php