Det var nok det siste helgs ekstremt varmt vær som nå gir Store Norske trøbbel i gruve 7 ved Longyearbyen. Gruve 7 er den siste norske produktive kullgruve på Svalbard.
I utgangspunktet er vanninntrenginger ikke noe uvanlig i Svalbards kullgruver, som i mange tilfeller ligger delvis under isbreer. Gruve 7 ligger delvis under Foxfonna, som «forsyner» gruva med smeltevann i smeltesesongen, så pumper er i drift hele sommeren. Men denne gangen ble det bare for mye.
Det er ikke helt uvanlig med vanninntrenginger i kullgruver på Svalbard. Her holdes til og med en båt klar til å ferdes i områder med mye vann (bildet viser Svea Nord).
For tiden er det driftshvile i gruve 7. Etter planen skulle produksjonen starte opp igjen den 17. august, men det blir nå etter alt å dømme senere. Utstyr og folk fra Sveagruva og fastlandet skal nå hjelpe å få kontroll på situasjonen og gruven i produktiv stand igjen.
Kull fra gruve 7 blir hovedsakelig brukt til å forsyne kullkraftverket i Longyearbyen, men en del eksporteres. Ifølge Store Norske er det nok kull på lager i Longyearbyen for å holde kraftverket gående i 5-6 måneder.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.