spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Korona-krisen: presset på bedrifter øker

Korona-krisen: presset på bedrifter øker

Selve korona-viruset har så langt ikke kommet til Longyearbyen, i hvert fall ikke så langt vi vet. Sysselmannen har på fredag (17. april) forlenget vedtak om hjemmekarantene til 01. mai, med mulighet til videre forlengelse om det trengs.

Krisen legger stort press på samfunn og økonomi verden rundt. I Longyearbyen er det mange folk og bedrifter som er avhengig av turisme, og arbeidsledighet har økt kraftig de siste ukene til et nivå som har tidligere vært helt ukjent på Svalbard.

Alle har regelmessige utgifter som de må takle, men noen har høyere utgifter enn andre og dette gjelder blant annet bedrifter med polarhunder. Hunder trenger mat og stell uansett om det er turister eller ikke. Regjeringens støtte inkluderer så langt støtte til dekning av utgifter til og med mai, men årets vintersesong er nå snart over uten å ha skjedd økonomisk i det hele tatt. Neste vintersesong vil ikke begynne før desember eller tidlig i 2021 – det vil si, hvis den kommer. Martin Munck i Green Dog Svalbard sier til Svalbardposten at han målet for 2021 er å tjene 60 % av inntektene som et vanlig år fører med.

Polarhunder, Longyearbyen

På tur med polarhunder ved Longyearbyen. En vakker opplevelse!
Men så skal hundene få sin velfortjent mat etter turen.

Noen mindre bedrifter har allerede appellert offentlig: Svalbard Husky har et opprop til en kronerullering på hjemmesiden, og Svalbard Villmarksenter skrev på Facebook at doneringer “øremerket hundemat” vil komme godt med. Begge er lokale familiebedrifter.

Green Dog Svalbard har for tiden 275 hunder og Martin Munck kalkulerer med 100.000 kroner for hundemat per måned. Han sa til Svalbardposten at det er helt uaktuelt å avlive hunder på grunn av krisen og at han synes at slike rykter er veldig irriterende.

Tilbake
Siste modifikasjon: 18.04.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php