spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → 15.000 kroner i bot for forstyrrelse av isbjørn

15.000 kroner i bot for forstyrrelse av isbjørn

En mann fra Longyearbyen fikk 15.000 kroner i bot for å ha forstyrret isbjørn. Hendelsen skjedde den 10. mars 2018 under en privat snøskutertur i Tempelfjorden. Han skal ha nærmet seg fire isbjørner inntil 70 meter slik at dyrene ble forstyrret og trakk seg unna.

Henselsen ble sett av turfolk på Fjordnibba, et fjell på sørsiden av Tempelfjorden. Mannen ble snart stoppet av Sysselmannens feltinspektører. En annen mann som skal også ha vært involvert ble aldri identifisert.

Med hensyn til den økte skutertrafikken har Sysselmannen varslet om skarpe reaksjoner på slike hendelser. Boten ble ilagt mannen av statsadvokaten i Troms og Finnmark og ble straks akseptert, meddelte Sysselmannen.

Hendelsen førte til diskusjoner i sosiale medier i Longyearbyen. Bare noen dager senere innførte Sysselmannen et vidtgående ferdselsforbud for motorisert trafikk på isen blant annet i Tempelfjorden, et område som tidligere hadde vært et populært turmål for både fastboende og turister.

Isbjørn, Tempelfjorden

Isbjørn i Tempelfjorden: Sysselmannen prioriterer verneforskriftene høyt.

I Svalbardmiljøloven (kapittel IV § 30) står det at “Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.”

Tilbake
Siste modifikasjon: 23.10.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php