spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Svalbardsommer: hetebølge, cruiseturister, sjampagneglass, Pride, nye panorama og bilder fra siste Antigua-tur

Svalbardsommer: hetebølge, cruiseturister, sjampagneglass, Pride, nye panorama og bilder fra siste Antigua-tur

Man kan nesten si at sommeren går slik man kan forvente på Svalbard. Hetebølgen som lammer folk i store deler av Europa bringer varme sommerdager også oppe på 78 grader nord, men temperaturene er klart mindre dramatiske. Ifølge yr.no forventes opp til 13 grader på søndag. Fine sommerdager hvis du spør meg, men ingen dramatisk hetebølge. Arktisk høysommer.

Det er cruiseskipsesong, og selvfølgelig går diskusjonen om cruiseturister i Longyearbyen kontroversielt og delvis høyt slik som man kan forvente i en liten by med 2500 innbyggere.

Folk gjetter når stetten på sjampagneglasset går. Verdensberømte sjampagneglasset er et snøfelt på Operafjellet øst for Longyeaarbyen. Dens form ligner påfallende på et sjampagneglass. Når så mye av snøen er borte at stetten er ikke mer gjennomgående sier man at der sommeren er kommet til Longyearbyen, slik heter det. Svalbardposten arrangerer en årlig konkurranse hvor man kan gjette når stetten går. Det skjer vanligvis mot slutten av juli.

Sjampagneglasset på Operafjellet, sett fra Longyearbyen

Sjampagneglasset på Operafjellet øst for Longyearbyen.

Det første initiativet å arrangere en Pride day i Longyearbyen blir stort sett møtt med entusiasme, men ikke utelukkende. Det er noen kritiske kommentarer på sosiale media, til og med noen hatekommentarer. Slikt går ikke annerledes i Longyearbyen enn ellers i verden. Sånt er det nok, dessverre.

Brannalarmen gikk på en liten seilbåt i Isfjorden, men det skal ikke ha vært reell fare for folkene ombord. Blant dem var også en amerikansk kjendis. Alle sammen ble i hvert fall snart hentet av helikopteret.

Natur- og fugleinteresserte har mye å gjøre i disse dager. En del hval ble sett både i Isfjorden og andre steder på Svalbard, blant dem blåhval, finnhval, knølhval og hvithval. En liten flokk på 7 rustand har for tiden slått seg ned i området rundt Longyearbyen. Ifølge Wikipedia hekker den “i det sørøstlige Russland og østover til Sentral-Asia”, det vil si langt borte fra Svalbard. Denne gjengen som har nå blitt sett mange ganger mellom Bjørndalen og Adventdalen har tydeligvis tatt feil vei. Så langt vi vet er det snakk om den andre gangen at rustand er blitt sett på Svalbard. Dvergsvanen i Adventdalen skapte ganske mye oppmerksomhet, men den er nok dratt sin vei siden. En topplunde ble sett på Bjørnøya, den må ha kommet hele veien fra det nordlige stillehavet! Ifølge eksperter sier det økende antallet observasjoner av sjeldenheter mer om tettheten av observatører i feltet enn forandringer i naturen. Det er jo en bra sak. Vi er uten i naturen og vi lærer mens vi nyter livet.

Man kan si at livet går sin vanlig vei på Svalbard. Mer eller mindre.

Da er det også litt tid å snekre andre steder. Panorama-samlingen har fått noen oppdateringer i det siste.:

Nye Svalbard-panoramaer

  • Fjortende Julibukta i Krossfjorden. Dette panoramaet ble tatt under seilturen med SV Antigua i juli. Det er et vakkert og spennende sted med mange blomster, et fuglefjell, en stor isbre og flotte omgivelser. Fjortende Julibukta er et populært sted for ekspedisjonscruiseskip.
  • Markhambreen på Spitsbergens østkyst. Et imponerende sted med en spennende landskaptsutvikling og definitivt ikke på turistenes vanlige veier.
  • Grottoen på kysten av Blomstrandhalvøya.
  • Nye gruve 2, også kjent som julenissegruven, i Longyearbyen.
Svalbard-panorama: Markhambreen

Markhambreen på østkysten: et av flere nye panoramaer i samlingen på denne websiden.

Og til syvende og sist er nye sider tilgjengelig nå med flotte og spennende bilder fra en 18 dagers seiltur med SV Antigua!

Tilbake
Siste modifikasjon: 28.07.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php