Tiden da polarnatten bare bød på mørke og skjørbuk er for lengst forbi. I dag byr Longyearbyen på mye variasjon også i mørketiden. Kulturkalenderen er full med foredrag eller andre mindre arrangementer.
Noen ganger er det også større arrangementer, som jazzfestivalen «Polarjazz» sist helg. Som under Dark Seasons Blues Festival i slutten av oktober kunne man oppleve både lokale artister og kjente norske og internasjonale musikere på Longyearbyens scener. Begge festivalene har vært en integrert del av Svalbards kulturkalender i mange år.
Longyearbyens musikkscene sparker Polarjazz i gang
Polarjazz ble åpnet torsdag kveld i kulturhuset av en rekke lokale artister. Det er imponerende hvor mange aktive musikkere det er i Longyearbyen – det er tross alt en bygd på rundt 2500 mennesker. Men hvor mange landsbyer med 2500 mennesker kan sette sammen et program som varer i nesten tre timer med knapt noen på scenen i mer enn én låt?
Polarjazz: åpningskveld med lokale musikkere i Kulturhuset.
Bestillingsverk for Svalbardtraktaten
Programmet fortsatte med en rekke arrangementer frem til søndag. Et av høydepunktene var utvilsomt urfremføringen av Bugge Wesseltofts verk i Huset, som ble bestilt og realisert for å markere 100-årsjubileet for Svalbardtraktaten som trådte i kraft i 1925. I verkets ni sekvenser inkorporerte Wesseltoft alt han forbinder med Svalbard, både musikalsk og visuelt, og begeistret både publikum og kritikkere.
Verdenspremiere på verket av Bugge Wesseltoft på Huset.
Få, om noen, ser ut til å ha lagt merke til at han valgte Wellman-Bjørvig-Bentsen-historien, et drama som utspilte seg i 1898-99 Frans Josefs Land og dermed i Russland, til den delen som er viet ekspedisjonens dramatiske historie, eller så har man valgt å se rolig forbi det.
Ella Marie Hætta Isaksen
Et annet høydepunkt var opptredenen til den samiske sangeren og skuespilleren Ella Marie i Kulturhuset. Her kom musikken virkelig i gang, med moderne klanger farget med klare kulturelle røtter. De politiske budskapene ble heller ikke forsømt, for eksempel med en umiskjennelig hilsen fra den politisk engasjerte samiske sangeren til den norske regjeringen, der to langfingre spilte hovedrollene. Hvis du har anledning til å se Ella Marie Hætta Isaksen på scenen, vil jeg bare anbefale å ikke gå glipp av den.
Ella Marie med band på scenen i kulturhuset.
Hvis du går med tanker om å ta en kulturreise til polarnatten, kan du ta en titt på programmet på deres nettside (2026 er fortsatt langt frem i tid, men forberedelsene er allerede i gang i kulissene).
Og ellers? Lyset er så smått på vei tilbake, polarnattens mørke kjerne er i ferd med å vike for tussmørke om dagen. Men det vil fortsatt ta noen uker til sola viser seg igjen.
Utsikt over campingplassen midt på dagen på tirsdag: polarnatten går mot slutten.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.